Razmena iskustava, saradnja i moguće bratimljenje opština Elin Pelin i Višegrad

Predsednik opštine Višegrad Mladen Đurević i predsednik bugarske opštine Elin Pelin Ivajlo Simeonov razgovarali su juče u Višegradu o saradnji u različitim oblastima društvenog života, te najavili mogućnost bratimljenja ovih opština.

„Opština Višegrad je otvorena za saradnju i razmenu iskustava, a bratimljenje opština može biti dobra šansa za dalji razvoj“, rekao je Đurević.

On je predstavnike Elin Pelina upoznao sa privrednim, kulturnim i turističkim sadržajima Višegrada, kako bi zajednički sačinili planove u narednom periodu.

„Za sada je dogovoreno učešće naših folklornih društava na festivalu u Elin Pelinu, koji se održava u maju naredne godine. To je prilika da naša deca upoznaju kulture različitih zemalja i da našu tradiciju predstave u drugim zemljama“, dodao je Đurević.

Simeonov je rekao da opština Elin Pelin želi da se pobratimi sa Višegradom jer ta opština ima bogatu kulturno-istorijsku tradiciju.

„Želimo da pokrenemo inicijativu druženja sa decom. Dakle, to je pre svega kulturna saradnja. Imamo šopski praznik i želimo da ugostimo vaša folklorna društva, kako bi kod najmlađih naraštaja razvijali druženje i da nam to ostane u nasleđu“, dodao je Simeonov.

U okviru posete, delegacija opština Elin Pelin je u društvu domaćina obišla Andrićgrad, spomen-učionicu Ive Andrića, most Mehmed paše Sokolovića, sportsku dvoranu, osnovnu i srednju školu, dečije obdanište, kao i manastir Dobrun.

 A. Todorov ( Izvor: opstinavisegrad.com )

Foto: opstinavisegrad.com

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar