a
 

Adventure Outdoor festival 2017: Specijalni rezervat prirode “Jerma” pravo mesto za avanturu i aktivni odmor

Događaj koji je, kada je reč o turističkoj ponudi u jugoistočnoj Srbiji, nesumnjivo obeležio prethodnu nedelju svakako je prvi Avanturistički festival “Outdoor fest Jerma”, koji je u Specijalnom rezervatu prirode “Jerma” održan u periodu od 16. do 20. avgusta. Učešće u ovoj nesvakidašnjoj manifestaciji uzelo je stotinak ljubitelja prirode i avantura različitih uzrasta, koji su u kanjon Jerme došli iz različitih krajeva Srbije, ali i Bugarske, Makedonije i Bosne i Hercegovine, dok je organizaciju festivala sprovelo pedesetak ljudi – članova deset udruženja iz cele Srbije.

Raznovrstan program ponudio je učesnicima aktivnosti kao što su sportsko penjanje, planinarenje, planinsko trčanje i biciklizam na prostoru Vlaške i Greben planine, joga, hodanje po balansirajućoj traci, obilazak pećine Vetrena Dupka, bioskop na otvorenom, a deca su mogla da uživaju u kreativnim radionicama, radionicama luka i strele, spuštanju niz stene, penjanju ili planinarenju do vidikovaca. Prema zapažanju organizatora, najposećenije su bile radionice penjanja.

Svoje utiske je za portal FAR podelio jedan od učesnika – Miloš Popović iz Beograda, koji je na festival došao zajedno sa decom i odlučio da se upusti i u avanturu kampovanja na prostoru pored škole u selu Trnski Odorovci. Kako otkriva, u ovaj kraj se vratio prvi put posle trideset godina, kada je sa dedom posećivao neka od ovdašnjih sela, i po prvi put se upoznao sa lepotama Vlaške i Greben planine.

“Za ovih nekoliko dana prešao sam oko 70 km – što prepešačio, što pretrčao. Učestvovali smo i u penjanju na stenu, što je bilo jedno novo i jako lepo iskustvo. Deca su se fantastično provela, a i ja sam se odlično proveo i zadovoljan sam odmorom, ali i aktivnom delom cele priče”, otkriva ovaj (avan)turista iz Beograda. Pored toga, posebno ističe pohvale za organizaciju festivala u kome se, kako kaže, vodilo računa o svemu, uključujući i učesnike koji su došli sa decom, za koju su preko dana organizovane brojne i interesantne radionice. Vođen ovogodišnjim pozitivnim iskustvom, naglašava i sve preporuke za festival.

“Utisci su najbolji mogući i drago mi što smo već prve godine došli u kanjon Jerme, jer sam siguran da će već sledeće godine, kada se bude pročula dobra reč o organizaciji i lepoti celog ovog prirodnog rezervata, gužva biti mnogo veća”, kaže Miloš – čime potvrđuje i mišljenje članova udruženja “Avanturistička mreža” da “Outdoor fest Jerma” ima potencijal da postane tradicionalna manifestacija i brend jugoistočne Srbije.

Udruženje “Avanturistička mreža” najavljuje da će u narednom periodu nastaviti da realizuje projekte za oživljavanje ovog prostora, koji je, kako tvrde, “pravo mesto za eko i avanturističke aktivnosti, porodično kampovanje i aktivni odmor”, što su pokazali i utisci posetilaca i učesnika u prvom Adventure Outdoor festivalu.

“Avanturistička mreža” se zahvaljuje svim učesnicima i saradnicima na podršci u organizaciji: JP “Srbija Šume”, Sportsko-turističkom centru Dimitrovgrad, Turističkoj organizaciji Pirota, sportskom klubu “Tribe”, Turističkoj organizaciji Srbije, Gradu Pirotu, Rewild centru za povratak prirodi, BK M-u, PSK Dvig-u, PK Vidlič, Igor Đorđević photography, Look at me studiju, Merino world-u, Yogaone, Outdoor Collectiv-u, SPExtreme, mesnoj zajednici Trnski Odorovci, Oblakovim Pertlama i brojnim volonterima.

D. Jelenkov

Foto: Milana Videnov / Adventure Travel Network – Igor Đorđević

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Bez komentara

Ostavi komentar