a
 

Press konferencija dan pre početka 52. Filmskih susreta u Nišu

Na danjašnjoj press konferenciji povodom početka 52. Filmskih susreta u Nišu govorili su Srđan Savić, direktor festivala, Vladan Živković umetnički direktor, Uroš Parlić, predsednik saveta Filmskih susreta i Dejan Dabić, član saveta.

Novinarima se najpre obratio Vladan Živković, umetnički direktor festivala, koji je na početku svog obraćanja rekao da ima dve radosne vesti, kako za njega, tako i za Nišku publiku.

Prva vest je da će na otvaranju festivala biti prisutno 50 glumaca i da su svi potvrdili svoje učešće kaže Živković i dodaje:

“Ako ste otvorili knjigu 50 godina festivala, na srednjim stranama je fotografija svih glumaca koji su došli. Nisam bio lenj da nas izbrojim koliko smo bili, a stajali smo rame uz rame na prepunoj pozornici. Bilo nas je 28. Sada razmišljam kako će nas stati 50 na pozornici. Meni nije jasno gde ćemo svi stati sobzirom na kapacitet pozornice. Ja ću se kasnije priključiti. Iskreno radujem se zbog toga što će nas biti 50, a verujem da se i vi novinari radujete tom broju glumaca i siguran sam da će i publika biti sretna. Neću govoriti o glumcima koji će dolaziti da se priključe na dva do tri dana i da se poklone publici”.

Druga stvar je umetnički žiri festivala. Predsednica žirija je Jelica Sretenović, prvi član žirija je Ivan Bekjarev, a drugi član žirija je Minja Filipović. To je žiri koji će ove godine ocenjivati rad glumaca.

Za najbolju odigranu komičnu ulogu ove godine ustanovljena je Mandina nagrada koja nosi 100.000 dinara. Ona je nezvanična i predlagač nagrade je odredio žiri koji čine Mandina supruga, drugi član je predstavnik „Blica“, a Nedeljko Bajić suvlasnik Kontrast studija je treći član.“Kao direktor festivala mogu da potvrdim da će biti prisutan veliki broj glumaca i da će doći pojedine kompletne ekipe recimo filma „Stado“, kao i filma „Santa Maria della Salute“, tako da će po svim prilikama ovo biti jedan od bogatijih festivala. Suština je u tome da svaki dan bude bogat glumcima, koji će se predstaviti publici .Što se tiče pratećih programa, najatraktivniji je KINO REGION koji će se odvijati u bioskopu Sinepleks, a koji je ove godine i strateški partner. Ovaj program će se realizovati od 25. do 30. avgusta, u vremenu od 17:00 do 20:00 sati, a u slučaju lošeg vremena i zvanične proekcije će biti u njemu od 20:30 sati” – kazao je Živković.

 

 

Na zvaničnom otvaranju festival, u četvrtak 24. Avgusta, u 20:30 sati, je i dodela nagrade PAVLE VUJISIĆ, za izuzetan doprinos glume u domaćem filmu. Ove godine laureat je SVETLANA CECA BOJKOVIĆ, koja će otvoriti festival, a biće upriličena i svečana predaja ključeva grada Jelici Sretenović, kao predsednici žirija. Ključeve će uručiti gradonačalnik Niša Darko Bulatović, a biće upriličen i prigodan kulturno-umetnički program na kome će nastupiti orkestar Impresija.

Što se tiče zatvaranja, biće zanimljiv kolažni program, koji podrazumeva glumačke zvezde u pevačkim nastupima. Biće interpretirane numere iz poznatih filmova domaćih i svetskih, nakon čega će uslediti uručivanje zvaničnih i nezvaničnih nagrada.

Pripremio Žiža Kostić

Foto: Žiža Kostić

Napisao/la

Živorad Žiža Kostić rođen je 1955. godine u Paraćinu, a od svoje prve godine živi u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, kasnije privatni fakultet (odsek Žurnalistika) na Institutu za studije „Ekoman“ Gračanica–Priština. Radio u Niškoj banci u Nišu i poslovnoj jedinici u Beogradu, kao i u Narodnom pozorištu Niš na poslovima poslovnog sekretara, ali ubrzo se opredeljuje za medije i novinarstvo. Na lokalnim televizijama u Nišu radi kao televizijski snimatelj (Televizija Star 5) i završava školu BBC-a u organizaciji ANEM-a. Član Udruženja novinara Srbije postaje 80-ih godina i kreće u profesionalne medijske vode u tek osnovanoj Gradskoj televiziji, poznatijoj kao Niška televizija. Vreme bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ostavlja veliki trag u njegovoj karijeri i dobija zvanje ratnog snimatelja pri komandi treće armije. U jeku NATO bombardovanja snimio vazdušne napade na grad Niš i mnoge autentične snimke iz tog perioda, koji su obišli svet. 2009. godine na poziv tadašnjeg rektora Niškog univerziteta sa nekolicinom kolega i univerzitetskih profesora učestvuje u formiranju prve internet televizije jednog univerziteta u Srbiji. Iz ekonomskih razloga odustaje se od ovog medijskog projekta, ali se oformljuje internet televizijski portal „Nuit“. Zaposlen na Univerzitetu u Nišu na poslovima snimatelja i montažera i zadužen je za odnose sa javnošću. Njegov otac je rođeni Caribrođanin. Rado je prihvatio poziv za saradnju sa portalom „Far“, za koji smatra da je multimedijalni dvojezični informator pravovremenog i objektivnog izveštavanja.

Bez komentara

Ostavi komentar