Nova školska godina počinje skraćenjem časova i protestima u gradovima širom Srbije

Ni ova školska godina neće početi samo prvim školskim zvonom, već i skraćenjem časova na 30 minuta i protestima po gradovima Srbije. Tako će đaci početi školsku godinu u oko 750 škola, koje su članice Unije sindikata prosvetnih radnika. Ostali sindikati, još odlučuju da li će se, kako i kada priključiti štrajku.

Školsko zvono oglasiće se 1. septembra, ali će za kraj časa zvoniti 15 minuta ranije, a nastavnici će tačno u podne na proteste. To je odluka Unije sindikata prosvetnih radnika i posle sastanka s premijerkom Brnabić i resornim ministrom jer konkretnih ponuda nije bilo.

„Ono što jeste takođe provejavalo na ovom sastanku jeste da država i dalje želi da podrži obrazovanje, da je situacija sa platama u obrazovanju katastrofalna, da smo 17 posto ispod republičkog proseka, a meni je drago da to ne raduje ni predsednicu Vlade, i očekujemo da ćemo imati i neke zaista direktne ponude za to šta će biti nadalje”, kaže predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

Od premijerke su za sad dobili obećanje da će predstavnici sindikata biti prvi obavešteni o tome kolikoj povišici prosvetari mogu da se nadaju. Ni ministar prosvete nije bio precizniji.

„Ostalo je da vidimo mogućnosti koje država ima. To je da svako naredno povećanje plata prosveta ima trend koji je započet. Da sustiže ostale ljude koji su na ostalim javnim službama, i to je nešto što su i oni prihvatili da je sasvim u redu”, rekao je ministar prosvete.

I dok je jedan od sindikata jasno stavio do znanja da im nije u redu, ostala 3 sindikata spremna su da Vladi daju još vremena.

„Da ne bude to tradicionalno 1. septembar. To može da bude bilo koji dan ili više dana, ukoliko se budemo odlučili za bilo koju vrstu protesta ili štrajka”, kaže Valentina Erić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije.

„Verovatno ćemo organizovati štrajk 4. septembra. Sad je dogovor da ćemo štrajk upozorenja ili skraćenje časova na 30 minuta”, rekao je Slobodan Brajković predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije.

„Ako pregovori ne budu išli valjano spremamo ozbiljan štrajk najverovatnije pre usvajanja budžeta, a to će verovatno biti oktobar mesec”, kaže Tomislav Živanović, predsednik GSPRS Nezavisnost.

Prosvetari traže pre svega da njihova prosečna plata ispliva iznad republičkog proseka koji je trenutno na 47.000 dinara, a zatim i da se usvoje njihove primedbe na nacrt Zakona o zаposlenimа u jаvnim službаmа, koji je na javnoj raspravi do 4. septembra.

Ukoliko Vlada ne ispuni njihove zahteve, najavljuju dalje sindikalne akcije, što bi moglo da znači i potpunu obustavu nastave.

 Izvor i foto: N1 (Autor teksta: Neda Kurjački)

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar