a
 

FOTO: Počeli 52. Filmski susreti u Nišu

Sinoć su zvanično počeli 52. Filmski susreti u Nišu. Na svečanom prijemu pored gradonačelnika Darka Bulatovića, predsednika Skupštine grada Radeta Radovanovića, bili su tu i predstavnici pet opština grada Niša, kao i gradskih većnika. Na početku skupa pozdravio ih je gradonačelnik Darko Bulatović, zatim umetnički direktor festivala Vladan Živković, predsednica zvaničnog žirija Jelica Sretenović i na kraju ovogodišnji laureat nagrade Pavle Vuisić za životno delo u srpskom filmu, Svetlana Ceca Bojković.

Glumci su zatim, predvođeni gradonačalnikom i predsednicom žirija, krenulu u Nišku tvrđavu probijajući se među okupljene razdragane Nišlije. Nakon predstavljanja svih najavljenih glumaca, a bilo ih je preko 50, gradonačelnik Niša Darko Bulatović uručio je Jelici Sretenović, predsednici žirija, ključeve grada Niša, a onda je umetnički direktor Vladan Živković uručio nagradu Pavle Vuisić Svetlani Ceci Bojković.

Potom je na letnjoj pozornici tvrđave prikazan prvi film „Stado“, rediteljski prvenac Nikole Koje, a nakon filma predstavljena je i kompletna glumačka ekipa.

Publika je videla i drugi film festivala, “Ustav republike Hrvatske”.

U fotogaleriji pogledajte najzanimljivije detalje sa otvaranja festivala.

Ž. Kostić

Foto: Žiža Kostić

Napisao/la

Živorad Žiža Kostić rođen je 1955. godine u Paraćinu, a od svoje prve godine živi u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, kasnije privatni fakultet (odsek Žurnalistika) na Institutu za studije „Ekoman“ Gračanica–Priština. Radio u Niškoj banci u Nišu i poslovnoj jedinici u Beogradu, kao i u Narodnom pozorištu Niš na poslovima poslovnog sekretara, ali ubrzo se opredeljuje za medije i novinarstvo. Na lokalnim televizijama u Nišu radi kao televizijski snimatelj (Televizija Star 5) i završava školu BBC-a u organizaciji ANEM-a. Član Udruženja novinara Srbije postaje 80-ih godina i kreće u profesionalne medijske vode u tek osnovanoj Gradskoj televiziji, poznatijoj kao Niška televizija. Vreme bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ostavlja veliki trag u njegovoj karijeri i dobija zvanje ratnog snimatelja pri komandi treće armije. U jeku NATO bombardovanja snimio vazdušne napade na grad Niš i mnoge autentične snimke iz tog perioda, koji su obišli svet. 2009. godine na poziv tadašnjeg rektora Niškog univerziteta sa nekolicinom kolega i univerzitetskih profesora učestvuje u formiranju prve internet televizije jednog univerziteta u Srbiji. Iz ekonomskih razloga odustaje se od ovog medijskog projekta, ali se oformljuje internet televizijski portal „Nuit“. Zaposlen na Univerzitetu u Nišu na poslovima snimatelja i montažera i zadužen je za odnose sa javnošću. Njegov otac je rođeni Caribrođanin. Rado je prihvatio poziv za saradnju sa portalom „Far“, za koji smatra da je multimedijalni dvojezični informator pravovremenog i objektivnog izveštavanja.

Bez komentara

Ostavi komentar