a
 

Ekskluzivno: Na Filmskim susretima u Nišu susret istaknutog jugoslovenskog glumca Igora Gala i dopisnika FAR-a Žiže Kostića

Kao stari prijatelji rukovali smo se Igor Galo i ja (Žiža Kostić, dopisnik FAR-a iz Niša) u Festivalskom restoranu na ovogodišnjim Filmskim susretima u Nišu.  Uz protokolarno upoznavanje Igor je naglasio da je njegov film prvenac „Imam dvije mame i dva tate“, Kreše Golika, iz 1968. godine, među prvom inostranom publikom videla publika iz Bugarske, gde je ovo ostvarenje imalo veoma zapažen uspeh.

Kako kaže ovaj istaknuti jugoslovenski glumac, a verujem da i vi poštovani čitaoci niste znali, rođen je 1948. godine u Ćupriji. Igrao je u šesdesetak jugoslovenskih filmova i tv serija.

Inače, vredno pomena je da će iduće godine Igor Galo slaviti 50 godina od svog dolaska na Filmske susrete, kao i 50 godina umetničkog rada i videćemo deo njegove filmografije: “Most“,“Divlji anđeli“, „Kondori“, „Balada o Svirepom“, „Dan duži od godine“, „Poslijepodne jednog fazana“, „Valter brani Sarajevo, „ Dr Mladen“, „Gvozdeni krst“, „Akcija Stadion“, „Jeli ti jasno prijatelju“…

Filmografija IMDB

Vremenom je najpre živeo u Zagrebu, pa potom u Puli, gde je i živeo čuveni Mate Parlov, sportska legenda i bokser, koji je takođe nastupao na Letnjoj pozornici u Nišu. Daleke 1971. godine Mate Parlov je ukrstio rukavice sa Dragišom Stankovićem Čelikom i to je po rečima mnogih bio veoma impozantan događaj, koij je okupio oko 15000 ljudi. Iz te borbe kao pobednik je izašao Parlov, ali je on kasnije u raznim intervjuima potvrdio da meč mora da se završi nerešeno. Parlov je takođe više puta ukazivao da je to bio meč za pamćenje, a njemu najteži u karijeri. Po skorom završetku karijere, Igor Galo je u dramskom teatru u Puli bio angažovao i svog prjatelja Parlova da glumi i imao veoma zapažen uspeh.

Nažalost, kako u srpskoj kinematografiji, tako i u Hrvatskoj, bivalo  je sve manje dobrih scenarija i sve veća ratno huškačka praksa, tako da se Igor sa svojom suprugom posvetio humanitarnom radu i ljudskim pravima. Nekako te 1995. godine sa prijateljima glumcima i producentima snimio je film „Aoj Liko… volil li te iko“. To je bio vrhunac. Rade Šerbedžija i Igor Galo posekli su granu na kojoj su sjedeli i automatski bili glumci s one strane vlasti, prognani.

Mi smo dobili ekskluzivno pravo od producenta Igora Gala da na portal FAR postavimo link sa filmom “Aoj Liko” u celosti  i ujedno mu se zahvaljujemo.

Žiža Kostić

Foto: Žiža Kostić/Miki Dinić

FILM: AOJ LIKO…

PESMA: AOJ LIKO…

https://www.youtube.com/watch?v=55ti_v2sNvg&feature=youtu.be

Napisao/la

Živorad Žiža Kostić rođen je 1955. godine u Paraćinu, a od svoje prve godine živi u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, kasnije privatni fakultet (odsek Žurnalistika) na Institutu za studije „Ekoman“ Gračanica–Priština. Radio u Niškoj banci u Nišu i poslovnoj jedinici u Beogradu, kao i u Narodnom pozorištu Niš na poslovima poslovnog sekretara, ali ubrzo se opredeljuje za medije i novinarstvo. Na lokalnim televizijama u Nišu radi kao televizijski snimatelj (Televizija Star 5) i završava školu BBC-a u organizaciji ANEM-a. Član Udruženja novinara Srbije postaje 80-ih godina i kreće u profesionalne medijske vode u tek osnovanoj Gradskoj televiziji, poznatijoj kao Niška televizija. Vreme bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ostavlja veliki trag u njegovoj karijeri i dobija zvanje ratnog snimatelja pri komandi treće armije. U jeku NATO bombardovanja snimio vazdušne napade na grad Niš i mnoge autentične snimke iz tog perioda, koji su obišli svet. 2009. godine na poziv tadašnjeg rektora Niškog univerziteta sa nekolicinom kolega i univerzitetskih profesora učestvuje u formiranju prve internet televizije jednog univerziteta u Srbiji. Iz ekonomskih razloga odustaje se od ovog medijskog projekta, ali se oformljuje internet televizijski portal „Nuit“. Zaposlen na Univerzitetu u Nišu na poslovima snimatelja i montažera i zadužen je za odnose sa javnošću. Njegov otac je rođeni Caribrođanin. Rado je prihvatio poziv za saradnju sa portalom „Far“, za koji smatra da je multimedijalni dvojezični informator pravovremenog i objektivnog izveštavanja.

Bez komentara

Ostavi komentar