Predstavljamo: Poslednje veče na Filmskim susretima u Nišu ostvarenja „Senke nad Balkanom“ i „Hipi dolina“

Dodelom nagrada večeras završava 52. izdanje Filmskih susreta u Nišu. Publika je do sada videla 13 filmova u zvaničnoj selekciji i koji se nadmeću za nagrade, a večeras su u revijalnom delu festivala na programu dva ostvarenja.

SENKE NAD BALKANOM

Pilot epizoda nove tv serije u režiji Dragana Bjelogrlića, u trajanju od 90 minuta. Reditelj je dao dozvolu za predpremijerno prikazivanje pilot epizode.

Radnja serije se dešava na Maskembalu na kojem je okupljen beogradski creme de la crème. Dešava se svirepo ubistvo. Inspektor Tanasijević uključuje se u opštu poteru. U tome mu pomaže mladi kolega, forenzičar, Stanko Pletikosić. 

U seriji igraju: Dragan Bjelogrlić, Andrej Kuzmanović, Marija Bergam, Miloš Timotijević, Slobodan Boda Ninković, Nikolaj Šestak, Aleksejev Slončev, Nenad Heraković, Nead Jezdić, Branimir Brstina, Petre Arsovski, Goran Bogdan, Ivan Zekić i Miloš Samolov.

 

HIPI DOLINA – CEO SVET U JEDNOJ DOLINI

Reč je o premijeri dokumentsrno-igranog filma.

U ovoj ulici sedamdesetih godina, dvadesetog veka, rođen je niški hipi pokret. Rođene su i mnoge ljubavi dece cveća, ovu ulicu su te generacije nazvali HIPI DOLINA.

Film je režirao niški reditelj Boban Rajković, a u filmu igraju Aleksandar Mihailović, Nikola Mihailović, Nina Aritonović i Mladen Dragutinović.

 

Pripremio Žiža Kostić

 

Napisao/la

Живорад Жижа Костич е роден през 1955-та година в Парачин, но още от едногодишна възраст живее в Ниш, където завършва основно и средно икономическо училище, а по-късно и частен факултет (катедра Журналистика) в Института за следване „Екоман” Грачаница – Прищина. Работи в Нишка банка в Ниш и в отдела й в Белград, както и в Народния театър Ниш на длъжност „бизнес секретар“, след което се насочва към медиите и журналистиката. В местните телевизии в Ниш работи като ТВ оператор (Телевизия Стар 5) и завършва школата на BBC в организацията на ANEM. През 80-те години става член на Асоциация на журналистите в Сърбия и започва професионално да се занимава с медии в току-що сформираната Градска телевизия, по-известна като Нишка телевизия. Времето на бомбардировките над тогавашната Съюзна Република Югославия през 1999-та година оставя голяма следа върху кариерата му и е назначен за военен оператор на командата на трета армия. В разгара на НАТО бомбардировките заснема въздушните нападения над гр. Ниш, а много негови автентични записи от този период обиколиха света. През 2009-та година по покана на тогавашния ректор на Нишкия университет с неколцина колеги и университетски професори участва в създаването на първата интернет телевизия на един университет в Сърбия. Поради икономически причини този медиен проект не стартира, но се създава интернет телевизионен портал „Нуит”. Работи в Университета в Ниш като оператор и монтажист и отговаря за връзките с обществеността. Баща му е царибродчанин. С удоволствие приема поканата за сътрудничество с портал „Фар”, за който смята, че е мултимедиен двуезичен информатор със своевременно и обективно отразяване на събитията.

Bez komentara

Ostavi komentar