a
 

FOTO: Završeni 52. Filmski susreti u Nišu

Sinoć su završeni 52. Filmski susreti u Nišu. Učešće u ovom događaju propratila su tri žirija, jedan zvanični, žiri publike i žiri Kontrast studija, koji je ove godine doneo odluku da se dodeli i nezvanična nagrada za najboljeg komičara u čast preminulog glumca Milorada Mandića Mande. Po oceni žirija dodeljena je Nikoli Koji, a uručila ju je Mandina supruga Anastaija Mandić. Drugu nagradu takođe nezvaničnu, po glasovima publike dobila je Gorica Popović kao najomiljenija glumica Filmskih susreta u Nišu za ulogu Stojanke u filmu „Kozje uši“.

Zvanični žiri glasao je ovako: Nagradu za najboljeg debitanta dobila je Vanja Nedić, za ulogu Lole u filmu “Biser Bojane”, najbolju mušku epizodnu ulogu dobio je Marko Gvero za ulogu predsednika mesnog odbora u filmu „Stado“ Nikole Koje. Nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu pripala je Jovani Gavrilović za ulogu Ane  u filmu “Rekvijem za gospođu J”  Bojana Vuletića. Povelju za najbolju žensku uloga dobila je Gorica Popović za ulogu Stojanke.

Carica Teodora, pripala je Tamari Aleksić za ulogu Lenke Dunđerski u filmu “Santa Maria dela Salute”, a nagrada „Car Konstantin“ dodeljena je Vojinu Ćetkoviću za ulogu Laze Kostića u filmu „Santa Maria dela salute”.

Gran Pri „Naisa“ za najbolju ulogu na 52. Filmskim susretima pripala je Nebojši Glogovcu za ulogu profesora Veka Kralja u filmu „Ustav republike Hrvatske“ jer je, po mišljenju žirija,  veoma zahtevnu ulogu čoveka koji vodi dvostruki život uradio do savršenstva.

Ži. Kostić

Foto: Žiža Kоstić

Napisao/la

Živorad Žiža Kostić rođen je 1955. godine u Paraćinu, a od svoje prve godine živi u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, kasnije privatni fakultet (odsek Žurnalistika) na Institutu za studije „Ekoman“ Gračanica–Priština. Radio u Niškoj banci u Nišu i poslovnoj jedinici u Beogradu, kao i u Narodnom pozorištu Niš na poslovima poslovnog sekretara, ali ubrzo se opredeljuje za medije i novinarstvo. Na lokalnim televizijama u Nišu radi kao televizijski snimatelj (Televizija Star 5) i završava školu BBC-a u organizaciji ANEM-a. Član Udruženja novinara Srbije postaje 80-ih godina i kreće u profesionalne medijske vode u tek osnovanoj Gradskoj televiziji, poznatijoj kao Niška televizija. Vreme bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ostavlja veliki trag u njegovoj karijeri i dobija zvanje ratnog snimatelja pri komandi treće armije. U jeku NATO bombardovanja snimio vazdušne napade na grad Niš i mnoge autentične snimke iz tog perioda, koji su obišli svet. 2009. godine na poziv tadašnjeg rektora Niškog univerziteta sa nekolicinom kolega i univerzitetskih profesora učestvuje u formiranju prve internet televizije jednog univerziteta u Srbiji. Iz ekonomskih razloga odustaje se od ovog medijskog projekta, ali se oformljuje internet televizijski portal „Nuit“. Zaposlen na Univerzitetu u Nišu na poslovima snimatelja i montažera i zadužen je za odnose sa javnošću. Njegov otac je rođeni Caribrođanin. Rado je prihvatio poziv za saradnju sa portalom „Far“, za koji smatra da je multimedijalni dvojezični informator pravovremenog i objektivnog izveštavanja.

Bez komentara

Ostavi komentar