Debata u Briselu o odbrani medijskih sloboda i saradnji novinarskih organizacija u Evropi

Odbrana medijskih sloboda, razvijanje novih ideja za saradnju novinarskih i medijskih organizacija širom Evrope, ključne su teme debate, održane 5. septembra u Briselu, u kojoj su učestvovali predstavnici međunarodnih novinarskih i nevladinih organizacija.

Asocijacija evropskih novinara, Komisija za zaštitu novinara, Evropska federacija novinara, Evropska digitalna prava, IFEKS, Međunarodna federacija novinara, Indeks o cenzuri, Međunarodni institut za sigurnost vesti, Međunarodni press institut, PEN International, Reporteri bez granica, kao i David Kaie, specijalni izvestilac UN-a o unapređenju i zaštiti prava na slobodu mišljenja i izražavanja.

Novoimenovani predstavnik OEBS-a za medijske slobode Harlem Desir naglasio je svoju spremnost  za saradnju s novinarskim organizacijama i institucijama koje se zalažu za slobodu medija kako bi se zajednički odgovorilo na sve veće izazove i ugrožavanje medijskih sloboda u 57 država članica OEBS-a. Kao ključne prioritete on je istakao bezbednost novinara, borbu protiv nekažnjivosti, borbu protiv dezinformacija i lažnih vesti, slobodu izražavanja, medijskog pluralizma i regulacije.

Generalni sekretar EFJ-a Rikardo Gutierez rekao je da je u suočavanju sa povećanjem napada na novinare i izazovima nesigurnosti novinarske profesije sve važnije koaliciono istupanje novinarskih organizacija i medijskih nevladinih organizacija. On je ukazao na zabrinjavajuće stanje medijskih sloboda u Turskoj gde je uhapšeno 157 novinara, uključujući i nedavno pritvaranje francuskog novinara Loup Biroa.

U debati su pominjani slučaj uhapšenog novinara Hamze Lalcin u Španiji, smanjenje slobode medija u Ukrajini, Poljskoj, Mađarskoj, Rusiji, kontinuirano vanredno stanje u Francuskoj i Turskoj, aktuelna represija nad medijima u Azerbejdžanu, novi zakoni o nadzoru u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, digitalna sigurnost i uloga javnih i privatnih medijskih aktera.

Ukazano je i na disproporciju u implementaciji međunarodnih normi o slobodi medija u državama članicama OEBS-a, i nedostatku političke volje i spremnosti za poboljšanje situacije.

Debatu su organizovali novoimenovani predstavnik OEBS-a za medijske slobode i Evropska federacija novinara (EFJ).

 Izvor: EFJ/NUNS

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar