a
 

PD “Suva planina” iz Niša 15. septembra organizuje dvodnevni planinarski izlet do Rile i Rilskog manastira – kulturnog i duhovnog centra Bugarske

Rilski manastir je najveći i najpoznatiji pravoslavni manastir u Bugarskoj i nalazi se na jugozapadu zemlje na planini Rila, 117 kilometara južno od glavnog grada Sofije, u dubokoj dolini Rilske reke, na nadmorskoj visini od 1.147 m. Veruje se da je ovu svetinju osnovao Sveti Jovan Rilski (Ivan Rilski), čije ime hram nosi za vreme vladavine bugarskog cara Petra I (927-968.) Ivan Rilski je živeo u pećini nedaleko od manastira, dok su njegovi učenici, koji su došli u planine da čuju njegovo učenje, zidali manastir. Skoro svi carevi Drugog bugarskog carstva su davali i velike poklone sve do turskog osvajanja, tako da je manastir postao kulturni i duhovni centar bugarske nacionalne svesti, a svoj vrhunac je doživeo između 12. i 14. veka.

O ovom velikom bugarskom kulturnom i duhovnom centru saznaćete više ako se u petak 15. septembra pridružite Planinarskom društvu „Suva Planina“ iz Niša, koje organizuje dvodnevni izlet – obilazak Maljovice, sedam rilskih jezera i Rilski manastir.

PLAN PUTOVANJA

15.09. – 17.09. MALJOVICA – SEDAM RILSKIH JEZERA – RILSKI MANASTIR
Maršuta: Niš – Hotel Alen mak (prenoćište)– Maljovica 2729 mnv – Sedam rilskih jereza – Hiža sedmete ezera (prenoćište) – Skakavica – Pionerska –Rilski manastir ,,Sveti Ivan Rilski”- Niš
Polazak na akciju 15.09. u 16:00 h (dom rukometa) preko Pirota i Gradine do Bugarske, a onda preko Sofije i Samokova do hotela Alen mak u podnožju Maljovice. Dolazak u hotel do 20 h.
Subota
I grupa- 06:00 polazak na uspon na Maljovicu,
07:00 doručak kod doma Maljovica
12:00 uspon na vrh Maljovica 2729 mnv.
12:30 polazak ka sedam rilskih jezera preko Dedovog vrha
15:30 dolazak iznad sedam jezera, i
18:00 dolazak do doma Sedmete ezera – dužina staze oko 20 km
– prenoćište

II grupa- 08:00 posle doručka polazak ka Paničištu
09:30 izlazak žičarom na sedam jezera
do 18:00 uživanje na jezerima Rile i
povrtatak do hiže Sedmete ezera. – pored Ribnog ezera – prenoćište

Nedelja
obe grupe – 07.00.posle doručka – po želji – obilazak dva jezera iznad hiže ili jezera u okolini hiže do povratka grupe,
– obilazak vodopada Skakavica i silazak u Paničište do 15 h. odakle krećemo put Rilskog manastira
-16:15 – slobodne aktivnosti – obilazak manastira, ručak
-19:00 – polazak za Niš

Oprema – planinarske cipele, jakna protiv vetra, polar, preobuka, papuče.
Hrana iz ranca ili u hotelju – domu. obavezno poneti bar 2 l vode.

NAPOMENA: Organizator zadržava pravo izmene plana,odlaganja ili otkazivanje akcije u slučaju loših vremenskih prilika i nepredvidjenih okolnosti.. Svi učesnici treba da su dobrog zdravlja, psihofizicki spremnii i  spremni na promene i improvizaciju na terenu.Svi planinari na akciju polaze dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost u skladu sa pravilnikom o bezbednosti Planinarskog saveza Srbije.

Vodja akcije je Nenad Minčić – telefon: 064 85 96 113

Detaljne informacije na sajtu www.pdsuvaplanina.rs

Pripremio Ž. Kostić

Foto: booking.com/turistbg.com

Napisao/la

Živorad Žiža Kostić rođen je 1955. godine u Paraćinu, a od svoje prve godine živi u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, kasnije privatni fakultet (odsek Žurnalistika) na Institutu za studije „Ekoman“ Gračanica–Priština. Radio u Niškoj banci u Nišu i poslovnoj jedinici u Beogradu, kao i u Narodnom pozorištu Niš na poslovima poslovnog sekretara, ali ubrzo se opredeljuje za medije i novinarstvo. Na lokalnim televizijama u Nišu radi kao televizijski snimatelj (Televizija Star 5) i završava školu BBC-a u organizaciji ANEM-a. Član Udruženja novinara Srbije postaje 80-ih godina i kreće u profesionalne medijske vode u tek osnovanoj Gradskoj televiziji, poznatijoj kao Niška televizija. Vreme bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ostavlja veliki trag u njegovoj karijeri i dobija zvanje ratnog snimatelja pri komandi treće armije. U jeku NATO bombardovanja snimio vazdušne napade na grad Niš i mnoge autentične snimke iz tog perioda, koji su obišli svet. 2009. godine na poziv tadašnjeg rektora Niškog univerziteta sa nekolicinom kolega i univerzitetskih profesora učestvuje u formiranju prve internet televizije jednog univerziteta u Srbiji. Iz ekonomskih razloga odustaje se od ovog medijskog projekta, ali se oformljuje internet televizijski portal „Nuit“. Zaposlen na Univerzitetu u Nišu na poslovima snimatelja i montažera i zadužen je za odnose sa javnošću. Njegov otac je rođeni Caribrođanin. Rado je prihvatio poziv za saradnju sa portalom „Far“, za koji smatra da je multimedijalni dvojezični informator pravovremenog i objektivnog izveštavanja.

Bez komentara

Ostavi komentar