a
 

U Dimitrovgradu u toku realizacija projekta “Shvati, Pomogni, Podeli” udruženja “Fokus Caribrod”

U Dimitrovgradu je u toku relizacija projekta “Shvati, Pomogni, Podeli” udruženja “Fokus Caribrod” iz Dimitrovgrada. 36-to učesnika iz 5 nevladinih organizacija iz Turske, Grčke, Bugarske i Rumunije putem raznovrsnih radionica, interaktivnih predavanja i razmenom iskustava govori o problemu migranata i izbeglica, koji nije mimiošao balkanske zemlje i Dimitrovgrad.

Toni Aleksov, predsednik nevladine organizacije “Fokus Caribrod” kaže za FAR da su polaznici radionica uglavnom mladi ljudi, koji rade na temama o migrantima, ali i o osnovnim ljudskih pravima i problemima mladih.

Radionice su počele 10. septembra, a tokom realizacije projekta do 19. septembra planirano je održavanje zajedničkih radionica i u Tranzitno-prihvatnom centru za migrante u Dimitrovgradi, kao i takozvani “Open Kafe” u gimnaziji “Sveti Kirilo i Metodije”, koju će od ove godine pohađati i migrantи srednjoškolskog uzrasta.

          Projekat “Shvati, Pomogni, Podeli” udruženja „Fokus Caribrod“ podržan je u okviru programa Erasmus+ Evropske Unije za 2017. godinu i našao se među 13 najbolje ocenjenih projekata u Srbiji, u konkurenciji 62 nevladine organizacije. 

          Aleksov ističe da će tokom ove sedmice Dimitrovgrad posetiti i predstavnici fondacije “Tempus”, koja je nosilac programa “Erasmum +” i sastati se sa učenisnicima, što dokazuje kvalitet ovog projekta i značaj problema izbeglica i migranata, koji je u fokusu interesovanja zemalja EU, a koji nije mimošio i ovo pogranično područje na jugoistoku Srbije.

 P.Videnov

  Foto: Fokus “Caribrod”

 

Tekst je deo projekta „Migrantska kriza pred očima“ koji se sufinansira sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za štampane medije, radio, internet medije i novinske agencije u 2017. godini.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar