Na svečanoj sednici povodom praznika opštine Dimitrovgrad uručene opštinska nagrada i priznanja

Deo bogatog programa povodom Dana opštine Dimitrovgrad je i svečana sednica, koja je danas održana u velikoj sali Centra za kulturu. U prisustvu brojnih visokih zvanica, predstavnika diplomatskog kora, javnog i političkog života iz Srbije i Bugarske sednicu, koja je započela izvođenjem himne „Bože pravde“, otvorio je zamenik predsednika Skupštine opštine Dimitrovgrad Zoran Gerov. Gerov je istakao da je današnji datum  značajan dan za opštinu, kao i prilika da se napravi retrospektiva onoga što je u protekloj godini bilo najznačajnije.

Nakon prikazivanja petnaestominutnog promotivnog filma o opštini Dimitrovgrad, u produkciji Positive production, prisutnima se obratio predsednik opštine Vladica Dimitrov, koji je istakao da su u prethodnoj godini postavljeni vrlo visoki ciljevi, čija se lestvica podiže još više.

„Želimo da u narednim godinama Dimitrovgrad bude još lepši, želimo još više poljoprivrednih proizvođača i gazdinstava, da niknu fabrike, da nam se mladi vrate i da sprečimo demografski kolaps“, izjavio je Dimitrov.

Takođe, predsednik opštine se zahvalio institucijama i saradnicima na pruženoj podršci, ali i pozvao građane da aktivno učestvuju kako bi se Dimitrovgrad menjao nabolje.

Vicepremijer Republike Bugarske Valeri Simeonov čestitao je Dan opštine u ime Ministarskog saveta R. Bugarske i poželeo građanima Dimitrovgrada mnogo zdravlja i uspeha, ističući da im je Bugarska veran prijatelj i pružalac podrške u svakoj pokrenutoj inicijativi.

U ime Vlade Republike Srbije gostima se obratio i državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, koji je, između ostalog, poželeo Dimitrovgradu da naredne godine svi započeti projekti budu završeni, objekti dati narodu na korist, a da dece čiji su roditelji dobili podršku bude još više.

Centralni deo današnje sednice bila je dodela opštinske nagrade i priznanja njazaslužnijim ustanovama, institucijama i pojedincima. Opštinska nagrada u vidu zlatnika pripala je Todoru Antovu, za postignute zapažene rezultate u oblasti privrede i poljoprivrede. U svom obraćanju Antov je naglasio da je jedna od osnovnih ideja delatnosti koju je pokrenuo da se ljudi motivišu da ostanu u Dimitrovgradu, te da se pokaže da se od sopstvenog rada može sasvim pristojno živeti.

Takođe, dodeljena su i opštinska priznanja, čiji su ovogodišnji nosioci: dr Georgi Aleksandrov za postignute zapažene rezultate iz oblasti medicine, Radio-televizija „Caribrod“ za postignute rezultate iz oblasti kulture i informisanja, Komanda združenih snaga vojske i policije za postignute rezultate iz oblasti podizanja nivoa bezbednosti u opštini Dimitrovgrad, Kancelarija za javna ulaganja, za postignute rezultate u obnavljanju javnih objekata na teritoriji opštine Dimitrovgrad, Ministarstvo privrede Republike Srbije, za postignute rezultate iz oblasti obnavljanja i izgradnje infrastrukture na teritoriji opštine Dimitrovgrad, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske za postignute rezultate u podršci i unapređenju infrastrukture u oblasti kulture i Jana Boškov, za humanitarni rad u opštini Dimitrovgrad.

Svečanoj sednici su prisustvovali Angel Angelov iz Ministarstva spoljnih poslova R. Bugarske, Radko Vlajkov, ambasador R. Bugarske u Beogradu i Edvin Sugarev, generalni konzul u Nišu, Petar Haralampiev, predsednik Državne agencije za Bugare u dijaspori, Ivo Dimov, predsednik bugarske opštine Dimitrovgrad, Milčo Docov, predsednik opštine Berkovica, Svetozar Šumanov, predsednik SO Asenovgrad, Trajko Mladenov, predsednik opštine Kostinbrod i Vasil Stoilkov, predsednik opštine Slivnica. Među gostima su bili i Nemanja Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih psolova, Dragana Tončić, načelnica Pirotskog upravnog okruga, Đorđe Staničić iz Stalne konferencije gradova i opština, Zoran Babić, direktor Koridora Srbije, Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac, Dragan Aleksić, predsednik opštine Osečina, Nebojša Nenadović, predsednik opštine Bojnik, kao i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, granične policije, institucija i udruženja iz Srbije i Bugarske.

U drugom delu sednice publika je uživala u kulturnom programu, u okviru kojeg se predstavio Omladinski duvački orkestar iz Botevgrada, Bugarska. Nastupom je ozvaničen početak prvog Festivala duvačkih orkestara „Caribrod“.

 D. Jelenkov

 Foto: Aleksandar Saško Todorov

 

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar