a
 

Na svečanoj sednici povodom praznika opštine Dimitrovgrad uručene opštinska nagrada i priznanja

Deo bogatog programa povodom Dana opštine Dimitrovgrad je i svečana sednica, koja je danas održana u velikoj sali Centra za kulturu. U prisustvu brojnih visokih zvanica, predstavnika diplomatskog kora, javnog i političkog života iz Srbije i Bugarske sednicu, koja je započela izvođenjem himne „Bože pravde“, otvorio je zamenik predsednika Skupštine opštine Dimitrovgrad Zoran Gerov. Gerov je istakao da je današnji datum  značajan dan za opštinu, kao i prilika da se napravi retrospektiva onoga što je u protekloj godini bilo najznačajnije.

Nakon prikazivanja petnaestominutnog promotivnog filma o opštini Dimitrovgrad, u produkciji Positive production, prisutnima se obratio predsednik opštine Vladica Dimitrov, koji je istakao da su u prethodnoj godini postavljeni vrlo visoki ciljevi, čija se lestvica podiže još više.

„Želimo da u narednim godinama Dimitrovgrad bude još lepši, želimo još više poljoprivrednih proizvođača i gazdinstava, da niknu fabrike, da nam se mladi vrate i da sprečimo demografski kolaps“, izjavio je Dimitrov.

Takođe, predsednik opštine se zahvalio institucijama i saradnicima na pruženoj podršci, ali i pozvao građane da aktivno učestvuju kako bi se Dimitrovgrad menjao nabolje.

Vicepremijer Republike Bugarske Valeri Simeonov čestitao je Dan opštine u ime Ministarskog saveta R. Bugarske i poželeo građanima Dimitrovgrada mnogo zdravlja i uspeha, ističući da im je Bugarska veran prijatelj i pružalac podrške u svakoj pokrenutoj inicijativi.

U ime Vlade Republike Srbije gostima se obratio i državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, koji je, između ostalog, poželeo Dimitrovgradu da naredne godine svi započeti projekti budu završeni, objekti dati narodu na korist, a da dece čiji su roditelji dobili podršku bude još više.

Centralni deo današnje sednice bila je dodela opštinske nagrade i priznanja njazaslužnijim ustanovama, institucijama i pojedincima. Opštinska nagrada u vidu zlatnika pripala je Todoru Antovu, za postignute zapažene rezultate u oblasti privrede i poljoprivrede. U svom obraćanju Antov je naglasio da je jedna od osnovnih ideja delatnosti koju je pokrenuo da se ljudi motivišu da ostanu u Dimitrovgradu, te da se pokaže da se od sopstvenog rada može sasvim pristojno živeti.

Takođe, dodeljena su i opštinska priznanja, čiji su ovogodišnji nosioci: dr Georgi Aleksandrov za postignute zapažene rezultate iz oblasti medicine, Radio-televizija „Caribrod“ za postignute rezultate iz oblasti kulture i informisanja, Komanda združenih snaga vojske i policije za postignute rezultate iz oblasti podizanja nivoa bezbednosti u opštini Dimitrovgrad, Kancelarija za javna ulaganja, za postignute rezultate u obnavljanju javnih objekata na teritoriji opštine Dimitrovgrad, Ministarstvo privrede Republike Srbije, za postignute rezultate iz oblasti obnavljanja i izgradnje infrastrukture na teritoriji opštine Dimitrovgrad, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske za postignute rezultate u podršci i unapređenju infrastrukture u oblasti kulture i Jana Boškov, za humanitarni rad u opštini Dimitrovgrad.

Svečanoj sednici su prisustvovali Angel Angelov iz Ministarstva spoljnih poslova R. Bugarske, Radko Vlajkov, ambasador R. Bugarske u Beogradu i Edvin Sugarev, generalni konzul u Nišu, Petar Haralampiev, predsednik Državne agencije za Bugare u dijaspori, Ivo Dimov, predsednik bugarske opštine Dimitrovgrad, Milčo Docov, predsednik opštine Berkovica, Svetozar Šumanov, predsednik SO Asenovgrad, Trajko Mladenov, predsednik opštine Kostinbrod i Vasil Stoilkov, predsednik opštine Slivnica. Među gostima su bili i Nemanja Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih psolova, Dragana Tončić, načelnica Pirotskog upravnog okruga, Đorđe Staničić iz Stalne konferencije gradova i opština, Zoran Babić, direktor Koridora Srbije, Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac, Dragan Aleksić, predsednik opštine Osečina, Nebojša Nenadović, predsednik opštine Bojnik, kao i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, granične policije, institucija i udruženja iz Srbije i Bugarske.

U drugom delu sednice publika je uživala u kulturnom programu, u okviru kojeg se predstavio Omladinski duvački orkestar iz Botevgrada, Bugarska. Nastupom je ozvaničen početak prvog Festivala duvačkih orkestara „Caribrod“.

 D. Jelenkov

 Foto: Aleksandar Saško Todorov

 

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bez komentara

Ostavi komentar