Povodom Dana opštine u dimitrovgradskoj galeriji otvorena izložba radova prošlogodišnjih učesnika likovne kolonije “Poganovski manastir”

Povodom Dana opštine Dimitrovgrad u galeriji „Metodi Meta Petrov“ sinoć je otvorena izložba radova prošlogodišnjih učesnika likovne kolonije “Poganovski manastir”. Postavka obuhvata 15-ak radova desetoro umetnika iz Srbije i Bugarske.

Izložbu je otvorio opštinski većnik za kulturu, omladinu i sport Slavoljub Manoilov, koji je pozdravio sve prisutne i zahvalio im na tome, što su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj.

„Likovna kolonija ima tradiciju dugu 25 godina, što predstavlja dokaz da ova kulturna manifestacija zaista vredi. Trudićemo se da u godinama koje slede poboljšamo neke stvari u radu kolonije. Izložba predstvlja lepu uvertiru za Dan opštine Dimitrovgrad i za sve prateće manifestacije koje će biti održane u naredna tri dana“, istakao je Manoilov.

„Mi smo ove godine u saradnji sa istoričarima umetnosti i doktorima nauka sa Sofijskog i Beogradskog univerziteta uradili revalorizaciju umetničkih dela u galeriji. 20% od ukupnog fonda slika galerije su od vrhunskog umetničkog značaja, a neke su čak i od nacionalnog značaja. Da bismo održali jednu od najprestižnijih likovnih kolonija u zemlji ove godine smo organizovali okrugli sto u selu Poganovo na temu „25 godina likovne kolonije Poganovski manastir“ gde smo uradili presek dosadašnjeg rada kolonije i razmatrali mogućnosti za njen budući rad i dalji razvoj, rekao je Nikolajča Manov, direktor Centra za kulturu u Dimitrovgradu.

Učesnici prošlogodišnje likovne kolonije čija su dela predstavljena u dimitrovgradskoj galeriji su Miroljub Kostić iz Niša, Danijela Anđelković iz Beograda, Marija Jeftić i Aleksandra Ristić iz Novog Sada, Kamen Starčev, Miglena Jončeva Nikolova, Emanuela Kovač, Robert Canev i Svetlin Balezdrov iz Sofije, kao i Elena Temelkova Ivanova iz Pernika.

 A. Todorov

Foto: S. Milanov/A. Todorov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar