U dimitrovgradskoj biblioteci svečano otvorena letnja scena sa amfiteatrom i novi objekat Zavičajne muzejske zbirke

Povodom Dana opštine Dimitrovgrad, u dvorištu Narodne biblioteke „Detko Petrov“ danas je uz prisustvo mnogobrojnih visokih zvanica iz Srbije i Bugarske svečano otvorena letnja scena sa amfiteatrom, kao i novi objekat Zavičajne muzejske zbirke.

Prisutnim gostima najpre se obratila Jasminka Mančev, direktor Narodne biblioteke „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu.

„Posebnu zahvalnost upućujem svim našim saradnicima, koji su sve ovo sa nama započeli i bili istrajni i strpljivi. Ponosno možemo reći da smo bili odlična ekipa, a u prilog tome govori sve ovo što danas vidite. U protekle četiri godine dosegli smo određene tehničke i građevinske nivoe, u skladu sa modernim bibliotekarskim standardima, a naša Muzejska zbirka je napokon dobila kvalitetne prostorije.

Sve ovo postigli smo zahvaljujući podršci opštine Dimitrovgrad. Ceo ovaj projekat realizovali smo u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova R. Bugarske, Ambasadom R. Bugarske u Beogradu i Konzulatom u Nišu, koji su podržali našu ideju i finansijski nam pomogli sredstvima u iznosu od 135 000 leva. Na kraju, želim da kažem da ovaj prostor može opravdati svoje postojanje, ukoliko budemo mnogo aktivniji na polju kulture i svojim idejama doprinesemo da Dimitrovgrad pretvorimo u mali, ali bogat centar kulturnih manifestacija“, rekla je Mančeva.

Vladica Dimitrov, predsednik opštine Dimitrovgrad rekao je da je ovaj objekat plod izuzetno dobre saradnje između opštine Dimitrovgrad i države Bugarske.

„Najpre bih izrazio zahvalnost Ministarstvu spoljnih poslova Republike Bugarske i uopšte državi Bugarskoj na značajnoj novčanoj pomoći kako bi se izgradio ovaj velelepni objekat. Mi smo prošle godine krenuli sa malo ozbiljnijom saradnjom, tako da nam Bugarska pomaže u rekonstrukciji važnih kulturnih objekata i ja se nadam da će se ta praksa nastaviti i ubuduće. Osim biblioteke, ovaj novoizgrađeni prostor moći će da koriste i sve kulturno-obrazovne ustanove u gradu, kao i uduženja mladih i ovo mesto će biti sedište kulture u Dimitrovgradu“, istakao je Dimitrov.

Valeri Simeonov, zamenik premijera za ekonomsku i demografsku politiku u Vladi Republike Bugarske zahvalio se domaćinima na naporima koje su uložili kako bi organizovali današnji događaj.

„Bugarska i Srbija su učestvovale zajedno u realizaciji velikog broja projekata transgranične saradnje. Jedan od njih je i projekat „Rekonstrukcija Narodne biblioteke Detko Petrov“ u Dimitrovgradu, koji je od posebnog značaja jer ima nesumnjivo veliku duhovnu vrednost za ovaj grad. Ovom prilikom želim da se zahvalim svima koji su uložili napore za njegovu realizaciju“, rekao je Simeonov.

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su Caribrodski orkestar, Jelena Kitanov, učenica IV razreda Gimnazije „Sveti Kirilo i Metodije“ u Dimitrovgradu i Dragoljub Pejčev, glumac u dimitrovgradskom pozorištu „Hristo Botev“.

 A. Todorov

Foto: Aleksandar Saško Todorov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar