Festival duvačkih orkestara “Caribrod”: Nastup Subotičkog Duvačkog orkestra oduševio publiku

Drugi dan prvog Festivala duvačkih orkestara “Caribrod” obeležili su nastupi Gradske muzike Budva na platou ispred sportske hale u Sportskom centru “Park”, u okviru manifestacije “Izađi mi na teglu” i Subotičkog Duvačkog orkestra, koji se publici u Dimitrovgradu danas predstavio na dve lokacije u gradu.

Subotičani su nastupili u Tranzitno-prihvatnom centru u Dimitrovgradu. Pod rukovodstvom dirigenta Lenarda Gužvanja, Duvački orkestar održao je mini koncert pred migrantima nastanjenim u Centru, koji su muzičko iznenađenje prihvatili sa velikim oduševljenjem.

U sportskoj hali nešto kasnije u toku večeri članovi Subotičkog Duvačkog orkestra održali su celovečernji koncert pred dimitrovgradskom publikom. Iako ne previše brojna, publika je burnim aplauzima nagradila nastup Subotičana, što je potvrdilo da je muzički užitak koji su nam pružili ovi vrsni umetnici bio na zaista visokom nivou. Posebno oduševljenje posetilaca izazvalo je fantastično izvođenje nekih od najpoznatijih hitova čuvenog švedskog benda “Abba”, čime je, uz neizostavan bis, koncert završen.

Ovo je ujedno bio i poslednji muzički nastup u okviru Festivala, koji će i zvanično biti zatvoren u subotu, 23. septembra, okruglim stolom u EOC sali u Sportskom centru “Park”. Na sutrašnjem okupljanju, čiji je početak zakazan za 10:00 časova, biće razmotrene ideje i mogućnosti za budući rad Festivala.

D. Jelenkov

Foto: Aleksandar Saško Todorov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar