a
 

Kako je san pretvoren u javu – Festival duvačkih orkestara „Caribrod“ u duhu vekovne tradicije

„Kako je san pretvoren u javu“, reči su doajena muzike, dugogodišnjeg prvog solo klarinetiste Beogradske filharmonije i profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu mr Vasila Geleva, sada predsednika programsko-umetničkog saveta festivala. Magične reči  ovog poštovanog Caribrođanina, koji živi u Beogradu i koji je iza sebe ostavio izuzetnu muzičku karijeru, su se konačno pretočile u realnost. 

I zaista ovo nije bio san. Ideja da se Dimitrovgradu – Caribrodu vrati stari muzički sjaj organizovanjem prvog festivala duvačkih orkestara „Caribrod“ međunarodnog karaktera, konačno je realizovana. Ova muzička manifеstacija, koja će sigurno postati tradicionalna, obogatila je praznik opštine Dimitrovgrad na dan Rođenja Presvete Bogorodice.

Udruženju građana „Caribrod“, glavnom organizatoru festivalu, treba odati veliko priznanje i grupi entuzijasta koji su uspeli da nakon višemesečenih priprema stvore uslove, uz pomoć opštine Dimitrovgrad i nekoliko sponzora, da se na ovim prostorima osnuje novi muzički događaj u duhu vekovne muzičke tradicije malog pograničnog grada.

Kako je za portal FAR kazao Nebojša Videnov, direktor festivala i glavni inicijator dva Caribrodska foruma, ideja o ovom festivalu rodila se još pre godinu i po dana, a zvuci duvačkih orkestara ulicama grada i u sali Centra za kulturu vratili su nas i emotivno u prošlost, kada je na različim lokacijama u Caribrodu svirao vojni, gimnazijski, školski ili đački duvački orkestar.

Poznati bugarski kompozitor i „Kapelnik“ Todorov Naumov je početkom 20. veka u tadašnjem Caribrodu na muzičkom planu ostavio veliki uticaj, pa su njegovu misiju nekoliko decenija kasnije nastavili profesorska Nejkova, Georgi Šukarev, Aleksandar Rančev…

Ali, sve je to trebalo pretočiti u realnost. Novinar Slobodan Aleksić Ćosa i Blagoj Baga Vasov su takođe uložili ogroman napor da se i medijski, ali i finansijski, i uz puno volonterizma i nesebičnu pomoć programsko-umetničkog saveta, obezbede uslovi za oganizaciju festivala.

I tako je trodnevni festival duvačkih orkestara ozvaničen 21. septembra nastupom Omladinskog duvačkog orkestra iz bugarskog grada Botevgrad na svečanoj sednici održanoj u čast Dana opštine, a kasnije nastavljen defileom zajedno za mažoretkinjama.

Pored gostiju iz susedne Bugarske, ljubiteljima muzike prvog dana festivala se predstavila i Gradska muzika Budva iz Crne Gore pod dirigentskom palicom Aleksandra Mandića. Nakon defilea centralnom gradskom ulicom, renomirani muzičari iz grada teatra na obali Jadrasnkog mora izveli su u sali Centra za kulturu celovečrnji koncert. Publika je uživala u raznovrsnom repertorau orkestra koji postoji već 110 godina. Marševska muzika, popularne zabavne i narodne melodije oduševile su posetioce u sali.

Festival je nastavljen i danas, a u 18:00 časova u sportskoj hali celovečernji gala koncert održaće renomirani Subotički duvački orkestar, dobitnik značajnih priznanja i nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima.

Poslednji festivalski dan je subota 23. septembar, koja je rezervisana za okrugli sto na temu „Budućnost festivala“. Skup će biti održan u edukativno-obrazovnom centru u 10:00 sati.

Festival je krenuo i sada nema nazad. Iskreno se nadamo da će ovakav događaj animirati javnost i podstaći lokalnu zajednicu da stvori uslove da se dobra muzika i Caribrodski duvački orkestar vrate u Caribrod, jer ovaj grad kroz vekovnu tradiciju to i zaslužuje.

Organizatori ne brinite, i FAR će ponovo osvetliti sve neosvetljene delove naše muzičke prošlosti, a i budućnosti.

P. Videnov

Foto: Aleksandar Saško Todorov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Ostavi komentar