a
 

Dvodnevni praznik šaha u Dimitrovgradu

Povodom Dana opštine, u Dimitrovgradu su 23. i 24. septembra održana dva međunarodna šahovska turnira za dečake i devojčice – 2002. godište i mlađe. Prvog i drugog dana na programu je bio rapid turnir (30 minuta po igraču), a 24. septembra igran je blic turnir (5 minuta po igraču).

Titulu najboljeg na rapid turniru u konkurenciji dečaka poneo je Svetlen Ivanov iz Sofije, drugo mesto zauzeo je Lazar Nasar iz Červenog brjaga, dok je treći bio Martin Malinov iz Plovdiva. Među nagrađenima su se našli i Simeon Todev iz Plovdiva (4. mesto), Danail Popzafirov iz Sofije (5. mesto) i Jovan Đelić iz Pirota (6. mesto). Najbolji plasman od domaćih takmičara ostvario je Marko Pejčić, koji je zauzeo 9. mesto.

Kod devojčica najbolja je bila Patrisija Najmanova iz Červenog brjaga, drugo mesto osvojila je Branka Vidanović iz Pirota, a treće mesto pripalo je Jani Stoimenov, šahistkinji „Caribroda“ iz Dimitrovgrada. Članicama ŠK „Caribrod“ Milici Zarkov i Anđeli Stojadinov, pripalo je 4., odnosno 5. mesto. Na rapid šah turniru učestvovalo je 23 takmičara, među kojima 10 iz ŠK „Caribrod“ iz Dimitrovgrada, 4 iz Pirota i 9 iz Republike Bugarske.

Na blic šahovskom turniru koji je odigran 24. septembra nastupilo je 12 takmičara, 4 iz Pirota i 8 iz Republike Bugarske. Patrisija Najmanova zauzela je prvo, Simeon Todev drugo, Lazar Nasar treće i Martin Malinov četvrto mesto.

Organizatori međunarodne šahovske smotre u Dimitrovgradu su Šahovski klub „Caribrod“ i opština Dimitrovgrad.

 A. Todorov

Foto: Aleksandar Saško Todorov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Bez komentara

Ostavi komentar