Tribina “Dozvola za mrak” 25. septembra u Medija centru Vojvodine

Nezavisno društvo novinara Vojvodine vas poziva da budete sa nama i našim gostima na tribini

DOZVOLA ZA MRAK

Tribina o odstrelu medija i medijskih sloboda u Srbiji

Ponedeljak, 25. septembar 2017. godine

Mesto: Medija centar Vojvodine (NDNV), Zmaj Jovina 3/I, Novi Sad

Početak: 19 časova

Učesnici:
Vesna Mališić, novinarka
Teofil Pančić, novinski pisac
Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a
Daško Milinović, radijski aktivista

Moderator:
Dinko Gruhonjić, novinar

Gašenje nedeljnika Vranjske, napadi Vulinovog Pokreta socijalista na urednika portala KRIK Stevana Dojčinovića i druge novinare – samo su novi pojavni oblici dugogodišnje operacije ubijanja medijskih sloboda i medijskog pluralizma u Srbiji. Vlast, bahato i neprikriveno, ima nameru da uništi svaki oblik kritičkog mišljenja, i u tu svrhu angažuje celokupnu državnu infrastrukturu. Zloupotrebljavajući institucije, vlast uspostavlja autoritarni i visokokriminalizovani sistem u kojem je svaka alternativa zabranjena i u kojem se ne poštuju zakoni i procedure već isključivo sila i nasilje. Srbija je društvo u kojem ukinut prostor za javnu polemiku, ili je ona u potpunosti obesmišljena, društvo u kojem ne postoji dijalog, već samo i jedino monolog.

Mediji i novinari koji profesionalno obavljaju svoj posao, držeći do toga da je novinarstvo jedan od najznačajnijih kontrolnih mehanizama u društvu, koji je korektiv političkim i društvenim devijacijama – nalaze se pod snažnim, svakovrsnim pritiscima, i uskoro ćemo verovatno biti svedoci gašenja i drugih medija koji nisu deo korumpirane piramide vlasti i moći, a kojih ima veoma malo. Nije isključeno da će opstati samo razni oblici Informera i Pinka, koji će veličati “mudrog vođu” i besomučno napadati njegove domaće i strane “neprijatelje”.

Postoje naznake da će država uskoro krenuti i u tzv. regulaciju interneta, što će značiti i dodatno gušenje medijskih sloboda i slobode izražavanja.

O ovim i o drugim medijskim temama – razgovaraćemo sa našim dragim gostima, u nadi da ćete i vi biti tu i aktivno učestvovati u razgovoru, najavljuje NDNV.

Na stranici Autonomija! moći ćete i uživo da pratite tribinu. Uključujemo se u 19h, pridružite nam se!

Izvor i foto: ndnv.org

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar