Sastanak predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo sa ambasadorom Bugarske u Srbiji

Predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamer Zukorlić sastao se u Domu Narodne skupštine sa ambasadorom Republike Bugarske u Srbiji Nj.E. gospodinom Ratkom Vlajkovim, sa kojim je razgovarao na temu prava nacionalnih manjina u Srbiji i bilateralnih odnosa dveju zemalja.

Ambasador Vlajkov istakao je da su odnosi dveju zemalja dobri, ali da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti obrazovanja, posebno imajući u vidu veliki broj pripadnika bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Ambasador je izrazio i uverenje da će se u što skorije vreme pristupiti potpisivanju bilateralnog sporazuma između Republike Bugarske i Republike Srbije u oblasti obrazovanja i da će Odbor tome pružiti svoju punu podršku.

Predsednik Odbora istakao je da Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo podržava unapređenje odnosa između Srbije i Bugarske, kao i inicijativu za potpisivanje bilateralnog sporazuma u oblasti obrazovanja. Zukorlić je dodao i da je za 28. septembar zakazana sednica Odbora u opštini Bosilegrad na kojoj će se, između ostalog, govoriti o obrazovanju nacionalnih manjina koje žive u nacionalno mešovitim sredinama, sa posebnim osvrtom na prava bugarske nacionalne zajednice u Srbiji.

Zukorlić je ujedno i informisao sagovornike o tome kako je Srbija rešila pitanje nacionalnih zajednica, o funkcionisanju nacionalnih saveta, kao mehanizama za unapređenje njihovih prava u Srbiji i o zakonodavnom okviru kojim su uređena pojedinačna i kolektivna prava nacionalnih zajednica. Zaključio je da su postojeći mehanizmi dali dobre rezultate po pitanju regulisanja prava nacionalnih manjina, ali i da postoje izvesni nedostaci koji će se vremenom sve više otklanjati, bilo kroz izmene postojećih ili donošenje novih zakonskih rešenja.

 Izvor i foto: parlament.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar