a
 

Povodom Dečije nedelje održana svečana sednica Učeničkog parlamenta i Vršnjačkog tima OŠ „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu

U sali Skupštine opštine Dimitrovgrad danas je održana svečana sednica Učeničkog parlamenta i Vršnjačkog tima OŠ „Hristo Botev“, prva u nizu aktivnosti kojom će Osnovna škola obeležiti predstojeću Dečiju nedelju.

Na današnjoj sednici osnovci su, razmatrajući nekoliko tačaka dnevnog reda, obavestili prisutne o podeli zaduženja među članovima Učeničkog parlamenta za školsku 2017/2018. godinu – odlukom da predsednica UP bude Anastasija Pejčev, njena zamenica Tea Denčev, te da članovi timova u okviru Parlamenta budu Natalija Rangelov, Ivona Taškov, Tea Aleksov i Anastasija Sotirov.

Mesto na dnevnom redu našlo je i podsećanje na prava deteta, ali i apel učenika Osnovne škole organizacijama i organima vlasti u celom svetu da položaj dece koja su ugrožena usled različitih okolnosti bude poboljšan.

Osnovci su iskoristili priliku i da, u skladu sa motom ovogodišnje Dečije nedelje – „Gradimo mostove među generacijama za radost svakog deteta“, upute i reči zahvalnosti starijima, onima koji o njima brinu i omogućavaju im da izrastu u dobre i poštene ljude.

Na dnevnom redu kao aktuelna tema našao se i problem migranata, a na sednici je skrenuta pažnja na potrebu da se deca migranti uključe u obrazovni sistem i rad škole, te da im se pruži adekvatna podrška.

Osnovna škola „Hristo Botev“ obeležiće Dečiju nedelju nizom aktivnosti, o čemu je na današnjoj sednici takođe bilo reči. U utorak će, sa početkom u 15:00 časova, u Sportskom centru „Park“ biti održana međurazredna takmičenja u fudbalu, košarci i odbojci, dok je u isto vreme narednog dana planiran stonoteniski meč, a zatim i poseta dece iz pripremne grupe učenicima prvog razreda. Za četvrtak je predviđena poseta školi u Željuši, gde će biti održana priredba dobrodošlice, maskenbal i humanitarni jesenji bazar, dok je priredba dobrodošlice za prvake u centralnoj školi zakazana za 16:00 časova. Petak je rezervisan za humanitarni jesenji bazar i igranku, dok će u subotu, pored specijalnog izdanja emisije „Radio vesela škola“, biti održana i jedna sportska aktivnost – orijentiring.

Posebna pažnja na sednici posvećena je i humanitarnoj akciji koja će biti deo ovogodišnjeg obeležavanja Dečije nedelje – humanitarnom jesenjem bazaru. Sredstva prikupljena prodajom radova učenika biće namenjena kupovini računara za učenicu koja usled teške operacije ima znatno oštećenje vida, a koja će po nabavci računara moći da koristi elektronske udžbenike sa uvećanim fontom koje je obezbedilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Deo prikupljenih sredstava biće namenjen i jednoj učenici kojoj je potreban novac za lečenje, saopšteno je na sednici.

Predsednica Učeničkog parlamenta, učenica 8. razreda Anastasija Pejčev, pozvala je lokalnu zajednicu da svoje vreme i pažnju više posvećuje deci ne samo za vreme Dečije nedelje, već i tokom cele godine, ističući pritom kao značajnu temu problem dece migranata i potrebu da im se pomogne da se uklope u školu i da se ne osećaju zapostavljeno.

Mentor Učeničkog parlamenta Osnovne škole „Hristo Botev“ Milena Stavrov, nastavnica engleskog jezika i građanskog vaspitanja, naglasila je da je, kada je u pitanju aktuelna tema dece migranata, koja se našla i na dnevnom redu današnje sednice, škola već napravila plan podrške deci migrantima i daje sve od sebe da i oni budu uključeni u obrazovni sistem. Takođe, podsetila je i da, kada su u pitanju svakodnevne teme koje se tiču prava deteta, svi mi treba da damo sve od sebe da ta prava budu poštovana.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bez komentara

Ostavi komentar