a
 

BTF 2017: Narodno pozorište iz Pirota predstavilo se monodramom “Kako sam postao filmadžija”

Učešće u XIII „Balkan teatar festu“ u Dimitrovgradu uzelo je i Narodno pozorište iz Pirota, koje se sinoć predstavilo komadom „Kako sam postao filmadžija“.

U monodrami nastaloj po tekstu beogradskog dramskog pisca Zorana Mijaljevića, autora dvadesetak dramskih tekstova različitih žanrova, uz muziku koju je komponovao Zlatko Jelić, dimitrovgradskoj publici predstavio se glumac pirotskog Narodnog pozorišta Zoran Živković Žuća, koji je i režiser drame. Od 1987. godine do danas Živković je odigrao više od sto uloga, a ove godine obeležava 30 godina umetničkog rada.

Iako početak predstave ostavlja utisak da će se pred publikom razviti kazivanje o humorističnim događajima iz detinjstva i rane mladosti junaka, celokupna priča postepeno se pretapa u ozbiljniju ispovest, kao što se i neozbiljni nestašluci deteta vremenom pretvaraju u realne probleme odraslog čoveka.

Govoreći iz ugla svog junaka Hranislava, a povremeno i vešto ulazeći u niz drugih likova, učesnika ispričanih anegdota, Živković je posetiocima sinoćne predstave dočarao brojne peripetije i obrte sreće koji su ga pratili kroz život, u kome je primarni cilj čitavog njegovog truda bio da obezbedi pristojan život za svoju porodicu. Kroz ličnu životnu priču, ispričanu uz obilje anegdota i komičnih zapleta koji su imali za cilj da nasmeju publiku, razotkriva se i niz opštih društvenih problema koji su bili aktuelni devedesetih godina, ali nisu zamrli ni danas, dok sam humor povremeno potpuno zamire, ustupajući mesto mračnijim i ozbiljnijim temama i raspoloženjima.

Iako u nešto manjem broju nego prethodnih večeri, ljubitelji pozorišta u Dimitrovgradu dobro su prihvatili i ovaj, četvrti po redu nastup na ovogodišnjem festivalu, koji je, kao i preksinoćni mjuzikl, žanrovski bio nešto drugačiji od komada kakve je ovdašnja publika navikla da gleda.

Nakon jednodnevne pauze, program „Balkan teatar festa“ nastavlja se sutra, kada će u velikoj sali Centra za kulturu sa početkom od 19:30 časova publika moći da pogleda komediju “Ženidba” u izvođenju dimitrovgradskog teatra “Hristo Botev”.

D. Jelenkov

Foto: Toni Aleksov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bez komentara

Ostavi komentar