BTF 2017: Komedija „Ženidba“ i ansambl pozorišta „Hristo Botev“ još jednom nasmejali publiku u Dimitrovgradu

XIII „Balkan teatar fest“ polako se bliži kraju, a pretposlednja predstava koju je u okviru ovogodišnjeg festivala mogla da pogleda publika u Dimitrovgradu bila je komedija „Ženidba“ u izvođenju dimitrovgradskog teatra „Hristo Botev“.

U komediji nastaloj po tekstu ruskog pisca Nikolaja Vasiljeviča Gogolja i u režiji mlade rediteljke iz Dimitrovgrada Tamare Jankov pred poštovaocima teatra još jednom su se uspešno predstavili glumci dimitrovgradskog pozorišta – mlada glumica Jelena Kitanov u ulozi trgovčeve kćeri i buduće mlade, Milan Andrejević kao kolebljivi budući mladoženja, te Delča Gigov, Slavča Antov i Srđan Hristov u komičnim ulogama preostalih kandidata za ženidbu. Posetioci su uživali i u glumi Sonje Stanulov i Nadice Ivanov u ulozi provodadžika, kao i Nikolinke Rančev i Dragoljuba Pejčeva, koji su glumačkim umećem takođe doprineli humorističnosti predstave. U komadu učestvuju i Dragan Videnov i Nenad Gmitrov.

Pred posetiocima su na duhovit način još jednom izneta pitanja muško-ženskih odnosa, smisla i društvenog shvatanja udaje i ženidbe, a publika je dugotrajnim aplauzom nagradila još jedno uspešno izvođenje ove komedije na domaćoj sceni.

Podsetimo, premijerom „Ženidbe“ otvoren je prošlogodišnji, XII „Balkan teatar fest“. Osim nekoliko izvođenja u Dimitrovgradu, komad je predstavljen i pred pozorišnom publikom u Pirotu, dok je na međuokružnoj smotri amaterskih pozorišta južne Srbije u Lebanu poneo čak tri nagrade – za najbolju kolektivnu glumačku igru, najbolji kostim i najbolju žensku epizodnu ulogu, koja je tom prilikom pripala Nadici Ivanov. Značajno priznanje dobio je i na međunarodnom festivalu amaterskih pozorišta, pantomime i satire „Velko K’nev“ u Topolovgradu, osvojivši veliku nagradu – „Zlatnu kamilu“.

Ovogodišnji „Balkan teatar fest“ zatvara se u ponedeljak, 16. oktobra, dramom „Nora“ po tekstu Henrika Ibzena i u izvođenju Dramsko-lutkarskog pozorišta iz Vrace. Početak predstave zakazan je za 19:30 časova.

D. Jelenkov

Foto: Slaviša Milanov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar