U Dimitrovgradu održano predavanje na temu „Polno prenosive bolesti“ u okviru pilot projekta o sufinansiranju mera populacione politike

U Edukativno-obrazovnom centru u Dimitrovgradu sinoć je održano predavanje na temu „Polno prenosive bolesti“ u okviru pilot projekta o sufinansiranju mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2017. godini.

O ovom projektu i cilju predavanja za FAR govori dr Nikola Jordanov, specijalista opšte medicine u „Domu zdravlja“ u Dimitrovgradu.

„Početkom maja meseca ove godine raspisan je poziv od strane kabineta ministra bez portfelja. zaduženog za demografiju i populacionu politiku u cilju povećanja nataliteta u Srbiji. Na konkurs se javilo 90 opština, od kojih je 15 zadovoljilo kriterijume, među kojima i opština Dimitrovgrad. Na nivou Srbije izdvojeno je 130 miliona dinara, a naša opština dobila je sredstva u iznosu od 8.526.242 dinara. Ukupan iznos sredstava navedenih u konkursnoj dokumentaciji iznosi 49.513.600 dinara. Opština Dimitrovgrad je obezbedila iz sopstvenog budžeta 82,78 % ili 40.980.358 dinara, dok je ostatak sredstava obezbedilo pomenuto ministarstvo” – kaže Jordanov.

On takođe naglašava da lokalna samouprava prepoznaje značaj porodice, a samim tim i značaj povećanja nataliteta već nekoliko godina unazad, što je u velikoj meri uticalo na dobijanje sredstava i dodaje da smo u poslednjih nekoliko godina svedoci povećanja broja venčanja, kao i rađanja dece na teritoriji opštine Dimitrovgrad, što je znak da idemo u dobrom pravcu.

„Mere populacione politike u okviru projekta su očuvanje porodice, ekomska davanja u cilju povećanja rađanja, jačanje savetovališno-edukativnog rada stanovništva i zaustavljanje migracije stanovništva sa posebnim akcentom na mlade. Cilj pomenutih mera je ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, snižavanje psihološke cene roditeljstva, promocija reproduktivnog zdravlja adolescenata, borba protiv neplodnosti, put ka zdravom materinstvu, populaciona edukacija i aktiviranje lokalne samouprave“ – kazao je Nikola Jordanov sa napomenom da je cilj predavanja promocija zdravog načina života, očuvanje i unapređenje raproduktivne sposobnosti mladih, kao i da se ukaže na neke od posledica koje nastaju neadekvatnim lečenjem polnih bolesti, naročito na pojavu maligniteta, neplodnosti, kao i na neizlečivost određenih bolesti kao što je sida.

Predavanje je realizovano po celinama, gde je svaki predavač izneo lekciju na određenu temu. Uopšteno o polnim bolestima i kandidijazi govorio je dr Nikola Jordanov, o bakterijskim infekcijama dr Angel Josifov, radiolog u Opštoj bolnici u Pirotu, o virusnim infekcijama dr Anita Josifov, lekar opšte prakse u dimitrovgradskom Domu zdravlja.

Dr Vanja Dimitrov, ginekolog u Opštoj bolnici u Pirotu i dr Ana Mladenović, lekar opšte prakse u Domu zravlja u Dimitrovgradu govorile su o kondilomima, odnosno parazitskim bolestima.

Opširnije o polno prenosivim bolestima pročitajte na sledećem linku:https://far.rs/index.php/sr/2017/08/31/u-dimitrovgradskom-domu-zdravlja-odrzano-predavanje-na-temu-polno-prenosive-bolesti/ 

 A. Todorov

Foto: Aleksandar Todorov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar