U Dimitrovgradu sinoć otvoren prvi Caribrodski kino i tv festival

U holu Narodne biblioteke „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu sinoć je otvoren prvi Caribrodski kino i tv festival. Među prisutnim posetiocima bili su i generalni konzul R. Bugarske u Nišu Edvin Sugarev i drugi sekretar Ambasade R. Bugarske u Srbiji Ognjan Ilijev.

Prisutnima se obratila direktorka Narodne biblioteke Jasminka Mančev, koja je između ostalog izrazila nadu da će festival postati tradicija, te da će iduće godine gledaoci moći da uživaju u filmovima na novoizgrađenoj letnjoj sceni.

Petar Videnov, producent serijala „Našenci“, čiji je deo predstavljen u okviru prve festivalske večeri, upoznao je prisutne sa idejom i sadržajem projekta. Deset epizoda upoznaju gledaoce sa nizom ličnosti koje, prema njegovim rečima, na najbolji mogući način predstavljaju svoj rodni kraj u sredinama i državama u kojima žive. Serijal „Našenci“ nastao je u produkciji Udruženja „Emblema“ i Internet portala FAR, uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova R. Bugarske.

Gostima se obratio i generalni konzul Edvin Sugarev, koji je pokretanje Caribrodskog kino i tv festivala okarakterisao kao veoma značajan događaj za ovaj grad. Prema njegovim rečima, iako ne spada u materijalno bogatije gradove, kada su u pitanju duhovnost, kulturne insitucije i manifestacije, Dimitrovgrad je izuzetno bogat. Način na koji počinje budi nadu i u dobru budućnost festivala, koji, između ostalog, pokazuje kako su ljudi koji vode poreklo iz ovog kraja uspeli da ostvare svoju misiju i danas su uticajni u različitim krajevima sveta, istakao je Sugarev.

Festival je otvorila projekcija epizode serijala „Našenci“ – intervju sa Tamarom Jankov, pozorišnom rediteljkom koja godinama unazad živi i radi u Sofiji. Kroz polučasovni razgovor prisutni su saznali nešto više o radu ove mlade i talentovane Dimitrovgrađanke, koja je pozorišnoj publici u Dimitrovgradu poznata kao režiser komedije „Ženidba“ N. V. Gogolja.

Prisutni su pogledali i bugarski dokumentarni film „Smelost da budeš prvi…“. Kroz film režisera Emila Mihova, snimljen 2016. godine, gledaoci su se upoznali sa životom i radom Ivana H. Berova, industrijalca i preduzetnika iz Gabrova, rođenog daleke 1856. godine.

Prvi Caribrodski kino i tv festival nastavlja se danas u 17:00 časova, projekcijom intervjua sa muzičarom Nenadom Dimitrovim, koji je deo serijala „Našenci“, i dokumentarca „Pioniri niškog filma“ srpskog autora Dejana Dabića.

Festival organizuju Udruženje „Emblema“, Internet portal FAR i Narodna biblioteka „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu.

D. Jelenkov

Foto: Slaviša Milanov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar