a
 

Osmi festival nacionalnih manjina „Dani izvorne muzike“ u Nišu održan sa porukom razumevanja i tolerantnosti

Festival nacionalnih manjina i zajednica Republike Srbije „Dani izvorne muzike“ okupio je sinoć u Svetosavskom domu pri Sabornom hramu u Nišu vokalne i instrumentalne soliste iz Dimitrovgrada, Bosilegrada, Bele Crkve i grada domaćina. Ljubitelji folklora imali su priliku da pogledaju tradicionalne vrednosti bugarske, romske, makedonske i češke nacionalne zajednice.

Poželevši dobrošlicu na 8. festival izvorne muzike, Slavica Andonov, predsednik udruženja „Balkan“, koje je glavni organizator ove kulturne manifestacije je, između ostalog, naglasila:

„Posebno mi je zadovoljstvo što  mogu da kažem da je pred vama program koji će predstaviti bogatstvo  tradicije, običaja, narodnog stvaralaštva i kulture naših sugrađana, ali i gostiju koji su došli iz nekoliko gradova Srbije. I dobar je dan izabran za održavanje ovog festivala – praznik posvećen velikoj i jedinstvenoj čudotvorki i svetitelju Sveta Petki. Koliki je značaj ove manifestacije pokazuje i činjenica da su Ministarstvo kulture Republike Srbije, grad Niš, gradske opštine Pantelej i Medijana i ove godine pokrovitelji. Predstavnici grada i gradskih opština su večeras sa nama, iako Medijanci slave njihovu krsnu slavu, koju im od srca čestitamo”.

Gostima se obratio i prof. dr Edvin Sugarev, generalni konzul Republike Bugarske u Nišu:

“Stradanja balkanskih naroda treba da nam bude pouka da otvaramo vrata svojim susedima, zato što Balkan nije samo bure baruta, već i multikulturalni prostor u kojem su ljudi vekovima živeli, zajedno sa svim svojim različitostima, a to je i cilj današnje ujedinjene Evrope. Iz ove zajedničke balkanske kulture potiču pesme koje pevate ovde i igre koje igrate. I zahvaljujući njoj vidimo kako različiti etnosi govore međusobno i koliko u njihovim pesmama provejava ideja o miru, razumevanju i tolerantnosti. To je svojevrsni dijalog između istorije, sadašnjojsti  budućnosti. To je jezik razumevanja i zato hajde da se čujemo u pesmama i vidimo u igrama, jer je u njima ugrađena naša zajednička mudrost.”

Festival je zvanično otvorila Pavlina Mihaljenko, iz sekretarijata za kulturu grada Niša. U svom obraćanju ona je naglasila da grad Nš ima 10 javnih gradskih manifestacija, koje su poznate na Balkanu i širom sveta i da godinama podržava festivale, koji neguju tradiciju, duhovnost, narodnu muziku i folklor poput ovog festivala.

Festival je startovao nastupom gostiju iz Bosilegrada – dečje pevačke grupe pri bosilegradskom Centru za kulturu i instrumentaliste Radka Stojančova.

Potom su nastupili gosti iz Dimitrovgrada – Caribrodski orkestar i mlade vokalne solistkinje Anastasija Osmanović i Ana Rangelov iz gimnazije “Sveti Kirilo i Metodije”, zatim udruženje Vardar iz Niša, gosti iz Bele Crkve, pa domaće udružnje Roma, niški KUD “Abrašević”, a čast da zatvori festival pripala je Caribrodskom orkestru.

Domaćin se potrudio da na kraju festivala svi gosti dobiju zahvalnicu za učešće u ovoj tradicionalnoj multikulturanoj manifestaciji.


   Caribrodski orkestar

KUD Abrašević (Niš)

U fotogaleriji FAR-a pogledajte najzanimljivije detalje sa ovogodišnjeg festivala.

Žiža Kostić

Foto i video: Žiža Kostić

 

Napisao/la

Živorad Žiža Kostić rođen je 1955. godine u Paraćinu, a od svoje prve godine živi u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, kasnije privatni fakultet (odsek Žurnalistika) na Institutu za studije „Ekoman“ Gračanica–Priština. Radio u Niškoj banci u Nišu i poslovnoj jedinici u Beogradu, kao i u Narodnom pozorištu Niš na poslovima poslovnog sekretara, ali ubrzo se opredeljuje za medije i novinarstvo. Na lokalnim televizijama u Nišu radi kao televizijski snimatelj (Televizija Star 5) i završava školu BBC-a u organizaciji ANEM-a. Član Udruženja novinara Srbije postaje 80-ih godina i kreće u profesionalne medijske vode u tek osnovanoj Gradskoj televiziji, poznatijoj kao Niška televizija. Vreme bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ostavlja veliki trag u njegovoj karijeri i dobija zvanje ratnog snimatelja pri komandi treće armije. U jeku NATO bombardovanja snimio vazdušne napade na grad Niš i mnoge autentične snimke iz tog perioda, koji su obišli svet. 2009. godine na poziv tadašnjeg rektora Niškog univerziteta sa nekolicinom kolega i univerzitetskih profesora učestvuje u formiranju prve internet televizije jednog univerziteta u Srbiji. Iz ekonomskih razloga odustaje se od ovog medijskog projekta, ali se oformljuje internet televizijski portal „Nuit“. Zaposlen na Univerzitetu u Nišu na poslovima snimatelja i montažera i zadužen je za odnose sa javnošću. Njegov otac je rođeni Caribrođanin. Rado je prihvatio poziv za saradnju sa portalom „Far“, za koji smatra da je multimedijalni dvojezični informator pravovremenog i objektivnog izveštavanja.

Bez komentara

Ostavi komentar