NUNS podržao zahteve grupe za slobodu medija

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podržalo je zahteve Grupe za slobodu medija koje će predstavnici novinarskih i medijskih udruženja i organizacija civilnog društva uručiti Vladi Srbije, navedeno je u današnjem saopštenju Izvršnog odbora NUNS-a.

Grupa za slobodu medija, koja okuplja više od stotinu medija, novinarskih, medijskih i nevladinih organizacija, ocenila je da se “u Srbiji sprovodi organizovana državna operacija gušenja medijskih sloboda i slobode mišljenja, koja se ogleda u najrazličitijim političkim, finansijskim, pravosudnim i fizičkim pritiscima na medije i novinare”.

Stav Grupe je i da “u oblasti javnog informisanja, kao i u mnogim drugim oblastima, ne vladaju pravo i zakoni, već agresivna volja predstavnika vlasti i svakodnevno kršenje svih profesionalnih i etičkih normi” kao i da “državne institucije, koje bi trebalo da štite pravni poredak, sigurnost novinara i slobodu medija, pokazuju potpunu neefikasnost, a neke od njih su stavljene u funkciju ugrožavanja prava medija i novinara”.

Rukovodstvo NUNS-a izrazilo je spremnost za nastavak saradnje sa svim novinarskim i medijskim organizacijama koje se zalažu za unapredjenje medijskih sloboda u Srbiji.

“Uprkos nesporazumima i delimično različitim interesima novinarske profesije i medijske industrije, NUNS, zajedno sa ostalim članovima neformalne Medijske koalicije koju čine NDNV, Lokal press, ANEM i AOM, smatra Asocijaciju medija veoma važnim partnerom i saveznikom”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da rukovodstvo NUNS veruje da samo zajednički partnerski nastup, uz usaglašavanje stavova i uvažavanje specifičnih interesa, može doprineti društvenom ambijentu i zaknodavnom okviru, koji će omogućiti i garantovati slobodno, profesionalno i odgovorno novinarstvo i odupreti se političkim i finansijskim pritiscima, što su preduslovi za uspešniji rad i poslovanje medija u Srbiji.

“Pozdravljajući spremnost svojih predstavnika u Grupi za slobodu medija da u otvorenim i konstruktivnim razgovorima prihvate odgovornost za eventualne nesuglasice, pozivamo sve kojima je istinski stalo do stvaranja normalnog tržišnog i društvenog ambijenta za rad medija i slobodu javne reči, da uvaže takav pristup kako bismo delovali što bolje i što efikansije”, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Beta

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar