a

Pravoslavna vernici koji se pridržavaju Julijanskog kalendara danas slave Dan Svetog Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan, veliki hrišćanski praznik posvećen komandantu Soluna iz 3. veka koji je stradao jer je štitio hrišćane.

Sveti velikomučenik Dimitrije Solunski, koga starokalendarske pravoslavne crkve slave 8. novembra, rođen je u Solunu u 3. veku nove ere, gde je postavljen na očevo mesto za vojvodu. Iako mu je zadatak bio da progoni hrišćane, on ih je štitio i zato je bio osuđen na smrt.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi njemu je posvećeno preko 120 hramova. Ovaj praznik slave Grci, Rusi i ostali pravoslavni narodi.

Prema narodnom verovanju do Mitrovdana treba završiti sve velike poslove, pošto počinje zima, a ako je praznik pod snegom, znak je vrlo hladne zime.

Manastir Svetog Dimitrija u blizini Dimitrovgrada, poznatiji u narodu kao “manastirče“, obeležava današnji dan kao hramovni praznik. Mnogobrojne porodice Mitrovdan slave kao krsnu slavu, a u dimitrovgradskom i bosilegradskom kraju kao imendan.

Pripremio: Petar Videnov

Foto: Ivica Ivanov

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar