Profesor fizike Ratko Mančev održao prezentaciju Sunčanog časovnika u dimitrovgradskoj gimnaziji

Povodom Dana prosvetnih radnika, sinoć je u gimnaziji „Sveti Kirilo i Metodije“ u Dimitrovgradu održana prezentacija Sunčanog časovnika koju je vodio profesor fizike Ratko Mančev. Pored predstavnika dimitrovgradskih obrazovnih i kulturnih ustanova, lokalne samouprave, građana, medija, među prisutnima su bili i profesor Milutin Tadić sa Geografskog fakulteta u Beogradu, profesor Dragan Gajić i dekan PMF-a u Nišu Ivan Mančev, kao i Borjana Bončeva i Vencislav Krstev iz Astronomske asocijacije Sofija.

Profesor fizike Ratko Mančev kaže za FAR da je inspiraciju za izradu ovog ambijentalnog Sunčanog časovnika većih razmera našao čitajući bugarski časopis “Andromeda“ i stručnu literaturu.

„Čitajući “Andromedu“ naišao sam na članak gde su opisana zanimljiva rešenja u Francuskoj, gde je na jednom trgu napravljen Sunčani sat u vidu leptira. Kasnije sam u stručnoj literaturi naišao na tekst u kome sam pročitao da je profesor Tadić sa Geografskog fakulteta u Beogradu napravio jedan veliki Sunčani sat u centru Kraljeva. Onda sam rešio da sa učenicima u sekciji “Mladi fizičar“ započnemo sa osnovnim merenjima, upoznavanjem osnovnih pojmova, crtanjem osnovnih linija i tako smo došli na ideju da napravimo jednu ambijentalnu celinu“.

Rad na Sunčanom časovniku intenzivno je počeo 2015. godine, a sama ideja nastala je još 2005. godine, godinu koju je UNESCO proglasio Međunarodnom godinom fizike. U prostoru ispred ulaza u gimnaziju idealno su uklopljene dimenzije čitavog časovnika koje iznose preko 300 kvadratnih metara, montiran je polos, aluminijumska cev dužine 6,5 metara na zidu škole, a ispisani su i poučni stihovi na spoljašnjem zidu pored kabineta fizike, ističe Mančev i dodaje: „Mislim da smo u razdoblju u kojem smo detaljno i sa zadovoljstvom radili na časovniku uspeli da napravimo da on sada ima karakteristično ime, atraktivan dizajn, karakterističnu poetsku poruku, kao i značajnu veličinu i položaj u školskom dvorištu“.

„Nadam se da će Sunčani sat biti u službi prosvetnih radnika i učenika iz raznih nastavnih jedinica. Časovnik predstavlja atrakciju za posetioce našeg grada, a ujedno je i svojevrsni imidž koji ulepšava školsko dvorište. Bio bih veoma zadovoljan ako ovim primerom uspemo da motivišemo i animiramo mlađe kolege da rade nešta slično, a kako bi deca volela da uče, to što uče“, zaključio je Mančev.

 A. Todorov

Foto: Slaviša Milanov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar