Na Svetski dan dijabetesa u Dimitrovgradu održano predavanje na temu „Značaj samokontrole kod obolelih od šećerne bolesti“

Povodom svetskog Dana dijabetesa, u prostorijama Udruženja penzionera u Dimitrovgradu danas je održano predavanje na temu „Značaj samokontrole kod obolelih od šećerne bolesti“. Predavač dr Nikola Jordanov, specijalista opšte medicine u dimitrovgradskom Domu zdravlja kaže za FAR da se primenom zdravih stilova života smanjuje rizik od šećerne bolesti.

„Šećerna bolest je stanje povišenog nivoa šećera u krvi, koje može da traje 7 do 12 godina, a da pritom pacijent ne oseti simptome i da se bolest dijagnostikuje tek kada se jave komplikacije. U Dimitrovgradu ima 435 registrovanih dijabitičara, od toga 70-ak insulino zavisnih, a na tom nivou smo nekoliko godina unazad“, kaže Jordanov i dodaje da dijabetes predstavlja veliki ekonomski teret ne samo obolelima i njihovim porodicama, već i zdravstvenom sistemu i društvu u celini.

„Nastanak dijabetesa tipa 2 može se odložiti ili sprečiti ukoliko se prekine sa nezdravim stilovima života i to je najznačajniji faktor u predijabetesu. To podrazumeva redukovanje telesne težine primenom pravilne ishrane jer gubitkom viška kilograma organizam postaje osetljiv na insulin i glukoza se efikasnije koristi. Pravilna ishrana podrazumeva pet obroka dnevno, tri glavna i dve užine. Svakodnevno treba konzumirati voće i povrće, ribu, proizvode od žitarica, naročito integralnih, mleko i mlečne proizvode, 1.5 do 2 litra tečnosti dnevno. Za dobru metaboličku kontrolu takođe je veoma važna fizička aktivnost, dovoljno sna, upotreba lekova prema uputstvima lekara, kao i edukacija, jer dijabetičar koji zna više o svojoj bolesti ima duži životni vek. Prestanak pušenja, boravak u prostorijama bez duvanskog dima, kao i izbegavanje stresnih situacija smanjuje rizik od ove bolesti“, ističe Jordanov.

O značaju samokontole kod obolelih od šećerne bolesti Jordanov kaže da je u osnovi svega samokontrola koja podrazumeva aktivan stav pacijenta prema svojoj bolesti, odnosno skup mera i postupaka kojim se stiče uvid u stanje bolesti i utiče na njen povoljan tok.

On savetuje pacijentima da čuvaju i unapređuju svoje zdravlje, da primenjuju zdrave stilove života, kao i da redovno odlaze na kontrole kod svojih lekara i da se pridržavaju njihovih uputstava.

Ovogodišnji svetski Dan dijabetesa – 14. novembar obeležava se pod sloganom „Žene i dijabetes – naše pravo za zdravu budućnost“ i posvećen je unapredjenju zdravstvene zaštite žena koje su u riziku da obole ili su obolele od dijabetesa. U svetu ima oko 199 miliona žena obolelih od šećerne bolesti, a do 2040. godine  predviđa se porast obolelih među ženskom populacijom na 313 miliona.

Organizatori predavanja su Udruženje penzionera Dimitrovgrad, Crveni krst Dimitrovgrad i Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti – „Caribrod.

 A. Todorov

Foto: Aleksandar Todorov

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar