a
 

Predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov potpisao Memorandum o saradnji sa predstavnicima tima ReLOaD programa

Dimitrovgrad, Čačak, Šabac, Kragujevac i Paraćin izabrani su u okviru javnog poziva za jedinice lokalne samouprave za učešće u Regionalnom programu lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu pod nazivom ReLOaD.

Tim povodom predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov potpisao je danas u Beogradu Memorandum o saradnji sa predstavnicima ovog programa.

Kako je predviđeno, odabrane opštine i gradovi će, uz  finansijsku i stručno-savetodavnu pomoć tima ReLOaD projekta jačati partnerstvo između lokalnih vlasti i civilnog društva, na dobrobit građana i lokalnih zajednica.

U specijalnoj telefonskoj izjavi za portal FAR, predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov je rekao, da se potpisivanjem Memoranduma opština Dimitrovgrad našla među 5 lokalnih samouprava u Srbiji koje su uključene u ReLOaD. Dimitrov kaže da je predviđeno oko 100 hiljada evra po lokalnoj samoupravi za naredne dve godine i reč je o finansiranju projekata organizacija civilnog društva, ali programa koji su od javnog interesa.

“Bez obzira što će drugačije da se radi konkursna dokumentacija, monitoring i evaluacija, opština će od toga imati veliku korist jer će prvo podići sopstvene kapacitete i kapacitete nevladinih organizacija, koje će učestvovati u ovom projektu” – naglasio je predsednik opštine.

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, finansira Evropska unija, a implementira Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP.

Odabrane partnerske opštine i gradovi će imati priliku da iskoriste bespovratna finansijska sredstva u iznosu od pola miliona eura za finansiranje projekata od javnog interesa koje će da sprovode organizacije civilnog društva u naredne dve godine. Posebna pažnja biće posvećena projektima koji doprinose osnaživanju žena, mladih i društveno marginalizovanih grupa.

P. Videnov

Foto: Aleksandar Todorov/rs.undp.org

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar