Iz snova potekao – u stvarnost pretočen praznik: Balkanski planinari na Vardeniku

Planinari iz Srbije, Bugarske i Makedonije mogu da ostvare sve ono što zamisle, i zato je sve više planinarskih akcija, koje postaju svojevrstan praznik planinarskog sporta, kulture i tradicije. Očigledno je da se planinari iz ove tri zemlje jako dobro razumeju i da shvataju važnost planinarskih akcija, te je sada dovoljno da neko od planinarskih društava objavi svoju akciju, i da na nju dođe puno planinara.

Najnovija stranica istorije ispisana je u subotu, 18. novembra 2017. godine, na planini Vardenik kraj Vlasinskog jezera. Ponovo je inicijator okupljanja bilo Planinarsko društvo „Preslap“ iz Niša, uz veliku podršku Skijaško-planinarskog kluba „Vlasina“ iz Surdulice, i izuzetno lično zalaganje Marine Stanković, najboljeg sportiste Surdulice za 2016. godinu.

Praznik, iz snova potekao, u stvarnost pretočen, doživljaj o kome smo maštali, odigrao se ispunivši svaku od naših želja, svaki delić mašte ugrađen u njegovo stvaranje. Verovali su svi iz Planinarskog društva “Preslap” u uspeh akcije na planini Vardenik. Znali smo da će uspon na Veliki i Mali Strešer biti još jedan susret, sabor planinara Srbije, Bugarske i Makedonije.

Planina Vardenik najviša je na teritoriji opštine Surdulica i u okolini Vlasinskog jezera. Vardenik je u obliku potkovice, a pruža se pravcem jugozapad-severoistok, gde se prvi obronci Vardenika uzdižu odmah iznad desne obale Južne Morave, a planina se završava na Vlasinskoj visoravni. Dominantni, kupoliki vrh Veliki Strešer (1.876 m), najviši na Vardeniku, najviša je tačka opštine Surdulica i najviša tačka na planinama oko Vlasine.

Na teritoriji opštine Surdulica prostire se čak sedam planina: Vardenik, Milevska planina, Gramada, Čemernik, Rudina, Bohovska planina i Besna kobila, i svaka od njih ima svoje osobenosti i privlačna je za planinarenje i aktivni odmor. Uz Vlasinsko jezero, sve ove prirodne lepote izuzetan su potencijal za ekonomski razvoj opštine Surdulica.

Početkom 2013. godine, planinarski poslenici iz Niša i Surdulice udarili su temelje velikoj međunarodnoj manifestaciji – „međunarodni vlasinski uspon“. Tada je ustanovljen i inovativni koncept na planinarskim akcijama na jugu Srbije, da se menja odredište akcije, i to na dve godine, tako da planinari dve godine uzastopno, jula meseca, odlaze na planinu Čemernik, potom naredne godine na susednu planinu Gramadu, pa se opet vraćaju na Čemernik…

Planina Vardenik, iako najviša i najatraktivnija, izostavljena je iz ovakvog koncepta zbog želje da okupljanja planinara na Vlasini budu što masovnija, jer je ipak uspon na Veliki Strešer, iz sela Topli Do, prilično strm i naporan.

Međutim, po svemu viđenom na akciji Planinarskog društva „Preslap“ 18. novembra 2017. godine, čini se da se vlasinski uspon može slobodno održati i na Vardeniku. I pored kratke obdanice i jesenjeg vremena, reklo bi se impozantnih 130 planinara došlo je na akciju. Svi, bez izuzetka, popeli su se na Veliki Strešer. Velika većina uspešno se popela i na susedni Mali Strešer (1.757 m), gde su planinari iz tri balkanske zemlje zaigrali i kolo.

Marina Stanković izvanredno je predvodila vodički tim u kome su bili, u prvom delu akcije, do izlaska na Veliki Strešer, i Miroslav Dokman, Petar Ratković i Nenad Stevanović. Iskusno su Marina i njeni vodiči odlučili da se ka prvencu Vardenika ide obilaznom, blažom stazom, za razliku od najčešće korišćene strme, pravolinijske staze uz šumu.

Na Velikom Strešeru najpre se vodičkom timu pridružio Stojan Mitić, koji je imao zadatak da manju grupu planinara vrati istom stazom u selo Topli Do.

A potom je na scenu, kao mnogo puta ranije, izašao Zoran Pavlović Paća, najveći sportista juga Srbije i najbolji planinar i vodič u Srbiji (možda i svih vremena). Nije se ovaj velikan, iako na kraju sezone umoran od brojnih ekspedicija širom sveta, zadovoljio da bude gost akcije i običan učesnik. Svoju veličinu upravo je iskazao stavljanjem na raspolaganje vodičima, sa velikom željom da pomogne da se izvrši bezbedno spuštanje učesnika po sada već maglom okovanim padinama Malog Strešera.

Planinari su ukupno prešli 14 kilometara na Vardeniku. Jedino što je nedostajalo ovoj akciji bio je bolji vidik, jer se akcija odvijala po oblačnom vremenu, povremeno i maglovitom.

Po završetku akcije, Planinarsko društvo “Preslap” priredilo je nesvakidašnje iznenađenje za svoje prijatelje, one koji dugi niz godina razvijaju planinarstvo i kulturu Srbije i čitavog Balkana. Povelje kojima su proglašeni za počasne članove Planinarskog društva “Preslap” dobili su Cvetan Cekov, Nenad Aleksandrov, Saša Dajević, Ivica Aranđelović, Boban Petrović, Zoran Pavlović Paća i Marina Stanković.

Miroslav Dokman

Foto: Miroslav Dokman / Petar Ratković / Marina Stanković / Cvetan Cekov / Nenad Aleksandrov

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar