Novinarska i medijska udruženja traže hitan sastanak sa Zagorkom Dolovac

Novinarska i medijska udruženja uključena u rad Stalne radne grupe za bezbednost novinara – zatražili su danas da se hitno, u najdužem roku od deset dana, održi sednica tog tela kojoj će prisustvovati i republički javni tužilac Zagorka Dolovac, kako bi im pojasnila razloge zbog kojih su odbačene krivične prijave novinara koji su napadnuti tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića, te odgovori da li će i koje poteze RJT preduzeti na anuliranju posledica „sramne odluke Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu”, prenosi portal Autonomija.

“Na sastanku ćemo tražiti objašnjenja i u vezi sa neprihvatljivim obrazloženjem odbacivanja prijava kojim su praktično sami novinari optuženi za pokušaj izazivanja nereda među pristalicama SNS, prisutnim na skupu podrške”, navodi se u zajedničkom saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Asocijacije nezavisnih elektronskih medija.

Napominje se i da će se o daljem statusu asocijacija i udruženja u Stalnoj radnoj grupi odlučiti nakon što dobiju odgovore na ova pitanja, kao i da do održavanja tog sastanka ne vide razloga za sastajanje Radne grupe čiji su članovi.

Novinarska udruženja i asocijacije smatraju da je reč o “dramatično ozbiljnim problemima koji snažno opterećuju rad novinara u Srbiji” i da je potrebno razjasniti sve dileme koje u vezi sa ovim slučajem postoje.

U saopštenju se dodaje da će u međuvremenu, novinarska i medijska udruženja u dogovoru sa oštećenim novinarima preduzeti sve pravne poteze kako bi se zaštitila njihova prava, ali i elementarna pravda.

“Uvereni smo da je nakon pomenute odluke Tužilaštva bezbednosna situacija gora nego kada smo ušli u Stalnu radnu grupu. Ključni slučajevi iz prošlosti, poput ubistva Dade Vujasinović i Milana Pantića i postavljanja bombe pod prozor Dejana Anastasijevića, prebijanja Davora Pašalića i Ivana Ninića, i dalje su nerasvetljeni. Isto važi i za slučajeve ugrožavanja bezbednosti novinara koji su se dogodili od trenutka formiranja Grupe, kao što su snimanje novinara Južnih vesti Predraga Blagojevića, upad u stan Dragane Pećo i brojne pretnje smrću drugim novinarima”, navodi se u saopštenju.

Novinarska i medijska udruženja poručuju da ostaju snažno posvećena traganju za institucionalnim rešenjem problema bezbednosti novinara, ali da istovremeno očekuju da policija i tužilaštvo nastave da izvršavaju obaveze preuzete Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara i da intenziviraju rad u toj oblasti, shodno činjenici da njihove dosadašnje aktivnosti nisu dale očekivane rezultate.

Izvor: Autonomija

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar