Počela sa radom Arheološko-etnografska sekcija pri „Zavičajnoj muzejskoj zbirci“ u Dimitrovgradu

U Dimitrovgradu je juče počela sa radom Arheološko-etnografska sekcija pri „Zavičajnoj muzejskoj zbirci“. Tim povodom u Narodnoj biblioteci „Detko Petrov“ postavljena je izložba fotografija sa nastave u prirodi, nastalih u poslednjih nekoliko godina.

U saradnji sa istorijskom sekcijom pri dimitrovgradskoj gimnaziji „Sveti Kirilo i Metodije“, Arheološko-etnografska sekcija postoji 20 godina, a odvija se svakog drugog četvrtka u holu biblioteke, gde se putem video-prezentacija mladi upoznaju sa lokalnom istorijom i kulturnim nasleđem dimitrovgradskog kraja. Proteklih godina preko 500 učenika, članova sekcije, upoznalo se je sa najstarijom prošlošću ovog kraja, sa predmetima iz bogatog muzejskog fonda, crkvama i manastirima u okruženju, kao i sa mnogobrojnim obročnim krstovima.

Arheološko-etnograska sekcijа prvi put je počela sa radom оktobra 1997. godine. Ideja da se osnuje takva sekcija potekla je od profesora istorije u gimnaziji „Sveti Kirilo i Metodije“ Asena Koceva i arheologa „ZMZ“ Vesne Nikolov, koji su ujedno i njeni rukovodioci.

 A. Todorov

Foto: Vesna Nikolov / Fejsbuk stranica Zavičajne muzejske zbirke

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar