Vikend bugarskog filma – “Rediteljke u bugarskoj kinematografiji” od 15. do 17. decembra u Beogradu

U Bioskopu Doma omladine Beograda 15, 16. i 17. decembra biće održan Vikend bugarskog filma, naslovljen „Rediteljke u bugarskoj kinematografiji“.

Kroz pet filmskih ostvarenja koja će biti prikazana u okviru ove manifestacije prisutnima će biti predstavljen “koloritni ženski pogled na svet, pogled koji je superioran jer se ne poredi ni sa kim, osim sa samim sobom od juče”.

Na otvaranju u petak, 15. decembra, prisutnima će se obratiti zamenica ambasadora u Ambasadi R. Bugarske u Beogradu Iva Kruleva i rediteljka Iglika Trifonova, a prve večeri biće prikazan film “Tužilac, branilac, otac i njegov sin” u režiji Iglike Trifonove.

U subotu, 16. decembra, zainteresovani će moći da pogledaju film “Bezbožnica” rediteljke Ralice Petrove i dokumentarni film “Od Kremone do Kremone” Marije Averine. Za drugo veče planiran je i razgovor sa publikom na temu “Koliko smo nove?” – diskusija o poziciji filmskih autorki u svetu i regionu, Bugarskoj i Srbiji. O datoj problematici govoriće rediteljka Iglika Trifonova, producentkinja filma “Bezbožnica” Rusica Vlkanova, rediteljka dokumentarnih filmova Andrijana Stojković i teoretičarka filma Ivana Kronja.

Vikend bugarskog filma završava se u nedelju, 17. decembra, projekcijom filmova “Žeđ” u režiji Svetle Cocorkove i “Odeljenje XIa” rediteljke Mihaele Komitove.

Organizatori Vikenda bugarskog filma su Ambasada Republike Bugarske u Beogradu i Dom omladine Beograd, a cena ulaznice je 250 dinara. Otvaranje je zakazano za 19:30, dok projekcije u subotu i nedelju počinju u 18:00 časova.

Više informacija o filmovima možete pročitati ovde.

D. Jelenkov

Foto: Fejsbuk stranica Doma omladine Beograda

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar