Aktuelne vremenske prilike pogoduju ozimim strnim žitima u Pirotskom okrugu

Nakon sušnog perioda, početkom oktobra meseca pala je značajna količina kiše koja je ratarima omogućila dobre uslove za predsetvenu pripremu i setvu ozimnih strnih žita. Zbog duge jeseni i prvih jesenjih mrazeva koji su zabeleženi početkom novembra uslovi za setvu bili su idealni, kaže za portal FAR Srđan Vidanović, stručni saradnik za ratarstvo i povrtarstvo u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi Pirot.

„U Pirotskom okrugu pšenica je posejana na oko 10.500 hektara. Dosta useva je posejano u optimalnom roku, a ima i nešto malo posejanih pred sam kraj optimalnog roka, krajem oktobra i početkom novembra meseca. Pšenica je trenutno u fazi od jednog do dva lista do početka bokorenja, što predstavlja sasvim zadovoljavajuće stanje i trebalo bi da uđe poprilično spremna u zimski period. Kako bi prinos bio dobar, pored preduzimanja odgovarajućih agrotehničkih mera, potrebne su i zime sa snegom. Pšenica sada prolazi kroz proces kaljenja, a vedri dani i jutarnje temperature od -1 do -5 stepeni joj apsolutno odgovaraju.

Poljoprivrednici su u ovom periodu uspeli da urade osnovnu obradu zemljišta, međutim ako iz bilo kog razloga to nisu učinili preporučujem jesenje duboko oranje i unošenje NPK đubriva. U poljoprivrednim apotekama osim klasičnih NPK 15:15:15 i NPK 16:16:16 sada ima u ponudi i MAP 12:52 koje doprinosi podizanju nivoa fosfora u zemljištu. Onaj element koga ima najmanje u zemljištu određuje kakav će biti prinos, a ne onaj koga ima najviše. Puno puta je ograničeno usvajanje azota i drugih hraniva baš zbog nedostatka fosfora ili nekog drugog elementa. Zbog toga, ne samo kod ozimih strnih žita, već kod svih biljnih vrsta ishrana treba da bude izbalansirana kako bi imali i odgovarajuće prinose“ – ističe Vidanović.

 A. Todorov

Foto: Aleksandar Todorov

 

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar