a
 

VIDEO – Razgovor sa učenicima-migrantima koji pohađaju nastavu u Gimnaziji u Dimitrovgradu

Šakila Durani, Anamalekada, Adil Karimi, Desar Ahmed Rani i Hašam Arnuri iz Avganistana su učenici-migranti iz Tranzitno-prihvatnog centra u Dimitrovgradu, koji pohađaju nastavu u Gimnaziji „Sveti Kirilo i Metodije“.

U razgovoru za portal FAR Šakila Durani kaže je u Dimitrovgradu 12 meseci i da je zadovoljna odnosom svojih drugara, a i nastavnika u školi. I Anamalekada ima prijatelje u školi, a Adil Karimi kaže da već uči srpski jezik i igra fudbal sa dečacima van škole.

Desar Ahmed Rani kaže da ga njegovi drugari uče da priča srpski i da mu zaista pomažu u svemu, a i da žele da nauče arapski jezik. Po njemu najveći problem su knjige.

Hašam Arnuri je u Dimitrovgradu tek mesec dana, ide u školu i već je upoznao puno dobrih ljudi.

Među migrantima ima i dece, koja ne idu u školu zato što ne znaju engleski i srpski jezik, što predstavlja veliki problem, kažu sagovornici portala FAR.

Na kraju razgovora rekli su nekoliko reči na srpskom jeziku, ali i na lokalnom šopskom dijalektu.

T. Aleksov

Produkcija: Internet Portal FAR, decembar 2017. god.

Medijski sadržaj je deo projekta „Migrantska kriza pred očima“ koji se sufinansira sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za štampane medije, radio, internet medije i novinske agencije u 2017. godini.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Napisao/la

Toni Aleksov je rođen je 1974. godine u Dimitrovgradu. Novinarstvom je počeo da se bavi u radio-televiziji Caribrod još kao gimnazijalac, a kasnije je u dva navrata profesionalno angažovan (1995-1997. i 2000-2004.). Kratko vreme obavlja dužnost zamenika glavnog i odgovornog urednika. Uz novinarski deo posla, bio je i snimatelj i montažer. Pored rada u RT Caribrod, Aleksov je bio i saradnik BK televizije tokom 2003. godine, a izveštavao je i za Radio Pirot, Plus Radio i Radio Belle amie. Pohađao je nekoliko kurseva u organizaciji ANEM-a (istraživačko novinarstvo, digitalna audio montaža, radio izveštavanje, čuvanje i obrada podataka). Učesnik je mnogobrojnih kvizova na nacionalnim televizijama - „Uzmi ili ostavi“, „Milioner“, „Da li ste pametniji od đaka petaka“, „Visoki napon“, „Potera“. Aleksov je bivši košarkaš i trenutno trener mlađih kategorija Košarkaškog kluba „Dimitrovgrad“. Zaposlen je u Centru za kulturu Dimitrovgrad na poslovima dokumentariste. Autor je nekoliko projekata koji se realizuju u Centru za kulturu.

Bez komentara

Ostavi komentar