a
 

Izložba slika avganistanke Mahboobah Taheri u holu Doma kulture u Bosilegradu

Povodom 18. decembra – Dana migranata, Ustanova centar kulture „Bosilegrad“ večeras od 18:00 časova u holu Doma kulture organizuje izložbu slika mlade avganistankinje Mahboobah Taheri, koja zajedno sa još pedesetak migranata boravi u Tranzitno-prihvatnom centru u Bosilegradu.

Ova mlada umetnica, po profesiji fitnes instruktor, svoj umetnički talenat otkrila je ove jeseni boraveći u Bosilegradu. Za samo nekoliko nedelja uradila je 6 umetničkih slika pod nazivom – Svet boja, Samo za ljubav, Poruka, Zemlja nade, i Snaga žene, koje će biti izložene u Domu kulture.

Mahboobah Taheri osim slikarstva, bavi se i pisanjem. Očekuje se da do kraja godine iz štampe izađe njena knjiga pod nazivom „Milost Božjih ruku“, koja će sa persijskog biti prevedena na srpski jezik.

Ove aktivnosti su podržane od strane Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i organizacije IAN, finansijskim sredsvima Ambasade Kraljevine Norveške i Grupe 484.

Gospođica Taheri rođena je 1998. godine u Iranu. Njeni roditelji  su avganistanci pobegli u Iran, gde je i rođena mlada umetnica. U prihvatnom centru u Bosilegradu je već godinu dana, a njena slika većeg formata krasi hol ovog centra.

B. Ivanov

Foto: Dip Production

Tekst je deo projekta „Migrantska kriza pred očima“ koji se sufinansira sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za štampane medije, radio, internet medije i novinske agencije u 2017. godini.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Božidar Ivanov je rođen 1970. godine. Iako ekonomista po profesiji, potpuno se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u Ustanovi Centar kulture Bosilegrad u organizacionoj jedinici Radio-televizija Bosilegrad od 1998. godine, gde kao novinar-voditelj već 18 godina učestvuje u stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-voditelj od 1998. do 2016. godine u Radio Bosilegradu iza koga stoje sati i sati emisija, reportaža, intervjua... Saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Fokus, Televizije 017 i Bugarskog nacionalnog radija. Član NUNS-a, dobitnik novinarskih priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima. Učesnik na svim BBC-ovim školama i aktivni učesnik u očuvanju informisanja na bugarskom jeziku preko Komisije za informisanje Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Republike Srbije u predhodna dva saziva.

Bez komentara

Ostavi komentar