a
 

Nikad posećenija izložba slika i skulptura učenika bosilegradske Osnovne škole

Hol  Doma kulture u Bosilegradu bio je mali za veliki broj ljubitelja likovne umetnosti koji su sinoć došli na otvaranje školske izložbe slika i skluptura učenika od prvog do osmog razreda osnovne škole „Georgi Dimitrov“.

Oko 90 slika i više od 25 skulptura krase hol ove kulturne institucije, a akademski slikar i profesor likovne umetnosti Ljubiša Penev, koji je i priredio ovu postavku, sa ponosom hvali svoje učenike, dok njegov rad izuzetno cene kompetentni kritičari i rukovodstvo škole.

Profesor u penziji Stanislav Todorov, inače i sam umetnik naivac, govorio je o entuzijazmu mladog umetnika Peneva, čije slike i animirani filmovi se visoko kotiraju u umetničkim krugovima u zemlji, ali i u svetu.

Najbolji radovi na ovoj izložbi su nagrađeni diplomama koje je dobitnicima uručio direktor škole Metodi Čipev.

Školska izložba slika, skulptura, grafika i crteža je realizovana u organizaciji Osnovne škole, uz tehničku podršku Ustanove Centar kulture „Bosilegrad“ i uz finansijsku podršku Opštine Bosilegrad.

Pre otvaranja izložbe članovi muzičke sekcije Centra za kulturu uz pratnju profesora muzičke kulture Gorana Mladenova i autora izložbe Ljubiše Peneva, priredili su kratak muzički program.

U okviru ove postavke izložene su i slike avganistanske umetnice Mahboobah Taheri, koja zajedno sa migrantima sa Bliskog istoka već godinu dana boravi u Tranzitno-prihvatnom centru u Bosilegradu. Pored autorke, na otvaranje izložbe došli su i skoro svi migranti zajedno sa decom.

B. Ivanov

Foto: Milica Ivanova

Napisao/la

Božidar Ivanov je rođen 1970. godine. Iako ekonomista po profesiji, potpuno se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u Ustanovi Centar kulture Bosilegrad u organizacionoj jedinici Radio-televizija Bosilegrad od 1998. godine, gde kao novinar-voditelj već 18 godina učestvuje u stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-voditelj od 1998. do 2016. godine u Radio Bosilegradu iza koga stoje sati i sati emisija, reportaža, intervjua... Saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Fokus, Televizije 017 i Bugarskog nacionalnog radija. Član NUNS-a, dobitnik novinarskih priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima. Učesnik na svim BBC-ovim školama i aktivni učesnik u očuvanju informisanja na bugarskom jeziku preko Komisije za informisanje Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Republike Srbije u predhodna dva saziva.

Bez komentara

Ostavi komentar