a
 

Usvojen budžet opštine Dimitrovgrad za 2018. godinu

Na današnjoj sednici Skupštine opštine Dimitrovgrad odbornici su usvojili Budžet opštine Dimitrovgrad za 2018. godinu. Projektovani budžet za narednu godinu iznosiće 773.231.585 dinara.

Vladica Dimitrov, predsednik opštine Dimitrovgrad rekao je ispred predlagača da je budžet realno koncipiran, tako da prihodna strana bude realno ostvariva, ali da će to umnogome zavisiti i od ušteda u rashodnoj strani i dodao da budžet nije populistički, kao i da je bez ikakvih političkih primesa.

Dimitrov je takođe najavio veliki broj investicionih projekata i realna radna mesta u privatnom sektoru u idućoj godini. On je, međutim, naglasio da postoji problem zloupotrebe korisnika novčane socijalne pomoći, koji kalkulišu i ne žele da rade, tako da to može dovesti do manjka radne snage za potrebe investitora, koji će u 2018. godini otvoriti svoje proizvodne pogone na teritoriji opštine Dimitrovgrad.

Odbornici lokalnog parlamenta su usvojili i sledeće odluke: o lokalnim komunalnim taksama, o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, o visini naknade za usluge koje vrši Opštinka uprava, o visini boravišne takse, a usvojen je i Kadrovski plan organa, stručnih službi i posebnih organizacija opštine Dimitrovgrad za 2018. godinu, kao i odluka o davanju u zakup poslovnog prostora. Naime, radi se o objektu površine 148 m2, poznatiji kao „Kafana Park“, koji će prema rečima Dragana Mančeva, pomoćnika predsednika opštine biti izdat nekom sportskom ili lovačkom udruženju, koje će taj prostor renovirati i primeniti nameni za obavljanje svoje delatnosti. Javna licitacija uslediće nakon što državna poreska administracija da procenu tržišne vrednosti po m2.

Na sednici su usvojeni i programi poslovanja i rada sa finansijskim planom za 2018. godinu sledećih budžeta: Istorijskog arhiva u Pirotu, JP „Komunalac“, Ustanove za sport i turizam „Sportsko turistički centar Caribrod“, Centra za socijalni rad opštine Dimitrovgrad, Narodne biblioteke „Detko Petrov“. Centra za kulturu i Crvenog krsta – Dimitrovgrad.

Takođe, na današnjem zasedanju usvojena je i odluka o davanju saglasnosti na odluku o povećanju osnovnog kapitala JKP „Regionalna deponija Pirot“ – Pirot, kao i odluka o okončanju likvidacije JP „Direkcija za izgradnju i urbanizam opštine Dimitrovgrad“.

 A. Todorov

Foto: Slaviša Milanov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Bez komentara

Ostavi komentar