a
 

Lekar Nikola Jordanov: Pažljivo sa pirotehničkim sredstvima i najbolje je ne koristiti ih u vreme praznika

Povodom predstojećih Novogodišnjih i Božićnih praznika koje neizbežno prati nekontrolisana upotreba petardi i ostalih pirotehničkih sredstava ekipa portala FAR razgovarala je sa doktorom Nikolom Jordanovim, PR-om u dimitrovgradskom Domu zdravlja.

Gledajući kroz prizmu statistike godišnje se povredi oko 50 do 100 lica, a najčešće stradaju deca uzrasta do 14 godina starosti, čak oko 40% njih.

„Svake godine povodom praznika zbog nedozvoljene i nadekvatne upotrebe pirotehnike veliki broj ljudi biva povređen, a u najgorem slučaju mogući su čak i smrtni ishodi. Dečaci se povređuju tri puta više od devojčica, a među povređenima je dosta i onih sa trajnim invaliditetom. Delovi tela koji se najčešće povređuju su šake, prsti, oči, delovi lica, moguća su oštećenja sluha, kao i psihički poremećaji kod dece. Povrede koje se pritom javljaju su opekotine različitog stepena, razderotine kože i tkiva, potkožnog tkiva i mišića, kao i prelomi sa amputacijom delova tela ili čitavih prstiju. Osim povreda koje mogu naneti, petarde su takođe opasne po zdravlje jer se u njima pored raznih hemijskih sastojaka nalazi i otrovni selen“ – kaže Jordanov.

Pružanja prve pomoći prilikom povreda je od velikog značaja kako ne bi nastale još veće komplikacije.

„Imajući u vidu da su opekotine najčešće povrede koje se javljaju prilikom upotrebe petardi i drugih pirotehničkih sredstava treba ih hladiti vodom pod mlazom, u posudi, ili omotati mokrim peškirom. Hlađenje povređenog mesta usporava i zaustavlja dalje uništavanje tkiva i širenje ozlede na dublja tkiva. Povređeno mesto treba sterilno previti gazom ili čistom i ispeglanom maramom i po potrebi izvršiti njome mobilizaciju i obavezno se javiti lekaru. Kod dubokih posekotina, razderotina, otkidanja prstiju ili drugih delova ekstremiteta treba što pre zaustaviti krvarenje, ranu previti sterilnom gazom i elevirati povređeni deo tela. Kod povrede oka ne postoji adekvatna prva pomoć, ali potrebno je u najbžem mogućem roku potražiti medicinsku pomoć“ – ističe Jordanov.

On takođe naglašava da je veoma važno preventivno reagovati prilikom upotrebe pirotehničkih sredstava, kao i da se podigne svest kod mladih, nestručnih i neiskusnih osoba kako ne bi došlo do neželjenih posledica i dodaje da roditelj treba biti primer detetu, jer deca ne doživljavaju petarde opasnim, ako ih koriste njihovi roditelji, a neophodno je pritom shvatiti da petarde nisu igračke, već opasna sredstva. Najbolja preventiva je nekorišćenje pirotehnike i drugih eksplozivnih sredstava, zaključio je Jordanov.

 A. Todorov

Foto: Petar Videnov/Aleksandar Todorov

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Bez komentara

Ostavi komentar