Služba Polivalentne patronaže Doma zdravlja i ove godine nastavlja akciju „Da nas bude više“

Sedmu godinu zaredom Služba Polivalentne patronaže Doma zdravlja u Dimitrovgradu organizuje akciju pod nazivom „Da nas bude više“. Akcija se sastoji u izradi kalendara sa likovima beba rođenih u toku prethodne godine, a ono što je čini posebno značajnom je njen humanitarni karakter.

Patronažna sestra Suzana Milev kaže za FAR da je ovaj poduhvat nastao kao reakcija na poražavajuću statistiku novorođenih beba u 2011. godini, kada je u opštini Dimitrovgrad rođeno svega 47 beba.

„U 2006. godini u Dimitrovgradu je rođeno 67 beba. Od tada, pa sve do 2011. godine imali smo konstantan pad nataliteta i to je bio signal da preduzmemo nešta po tom pitanju. Te 2011. krenuli smo sa akcijom „Da nas bude više“. Uz nas su stali Dom zdravlja i lokalna samouprava, koja je počela sa povećanjem davanja za novorođenčad, veštačku oplodnju i slično. Sve to je ubrzo dalo rezultat, a 2016. godine dostigli smo broj od 60 rođenih beba. U prethodnoj godini na teritoriji opštine rođeno je 55 beba“, istakla je Mileva.

Promocija kalendara koji nosi naziv “Plaketa humanosti 2018“ biće održana u drugoj polovinu januara u Edukativno obrazovnom centru u Dimitrovgradu.

„Kalendari će najpre biti dodeljeni roditeljima i ostalim članovima porodica mališana rođenih u 2017. godini, a zatim i svim humanim ljudima. Za kalendar sa nasmejanim licima najmlađih Dimitrovgrađana i Dimitrovgrađanki zainteresovani mogu izdvojiti novčana sredstva prema sopstvenim mogućnostima. Ove godine, osim opštine Dimitrovgrad, akciju će finansijski pomoći i Kabinet ministra bez porfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, koji su uvideli značaj našeg projekta i podržali nas“, rekla je Mileva.

Sva prikupljena sredstva od prodaje kalendara biće uplaćena na žiro račun fondacije „Zamisli život“, koja će zatim ta sredstva preusmeriti za lečenje učenice VII razreda OŠ „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu.

 A. Todorov

Foto: Aleksandar Todorov

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar