Branko Ružić: Fond za nacionalne manjine 12 puta veći

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da je za Budžetski fond za nacionalne manjine za finansiranje programa i projekata iz oblasti informisanja na jezicima nacionalnih manjina u 2018. godini izdvojeno 21,8 miliona dinara, što je 12 puta više nego prošle godine.

On je agenciji Beta rekao da je prvi put nakon 15 godina aktiviran Budžetski fond za nacionalne manjine i da su sredstva izdvojena za taj fond u 2017. godini bila vrlo mala, 1.800.000 dinara.

“Zato smo u budžetu za 2018. godinu ova sredstva uvećali za 20 miliona dinara, odnosno 12 puta”, rekao je Ružić.

On je ocenio da su nacionalne manjine za Srbiju važan resurs i najjača veza ka partnerima u regionu i dodao da pitanje položaja građana Srbije drugih nacija ne bi trebalo da se gleda samo kroz prizmu obaveza Srbije u pregovorima sa EU.

“Unapređenje položaja nacionalnih manjina i obezbeđivanje uslova za ostvarivanje njihovih prava je važno za naš put ka EU i Poglavlje 23, ali je mnogo bitnije kako ćemo mi urediti međusobne odnose sa ciljem da što bolje živimo i da shvatimo da nas različitost čini još bogatijima”, naveo je Ružić.

Takođe, u cilju ispunjenja aktivnosti definisanih u okviru pregovaračkog “Poglavlja 23 – Pravosuđe i osnovna prava” sa EU i Akcionog plana za unapređenje položaja nacionalnih manjina pokrenuto je i nekoliko zakonodavnih inicijativa u čijoj izradi aktivno su učestvovali predstavnici nacionalnih saveta.

Pred Vladom Srbije su, kako navode, Nacrti zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama.

Jedna od najbitnijih zakonodavnih aktivnosti, kako je rečeno je i priprema prednacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina (NSNM).

Ružić je ocenio da je radna verzija ovog nacrta pripremljena u saradnji sa nacionalnim savetima i da su sproveli i javne konsultacije za izradu nacrta, što je, kako je dodao, potpuno nova praksa.

Naglasio je da smatra da su na dobrom putu se dobije kvalitetan predlog koji će zadovoljiti sve zainteresovane.

Izvor: BETA

Foto: Slaviša Milanov

 

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar