Lekar Nikola Jordanov: Povećan broj pacijenata sa simptomima akutno – respiratornih infekcija

Poslednjih dana u Domu zdravlja zabeležen je povećan broj pacijenata sa akutno – respiratornim infekcijama i infekcijama sličnim gripu, dok je trenutna epidemiološka situacija u pogledu gripa na teritoriji opštine Dimitrovgrad mirna i za sada nije registrovan nijedan slučaj oboljenja – izjavio je za portal FAR dr Nikola Jordanov, specijalista opšte medicine.

Preko 40% pacijenata koji se javljaju lekaru sa simptomima akutno-respiratornih infekcija su deca i mladi od 5 do 19 godina starosti.

„Dužins trajanja bolesti zavisi od opšte otpornosti organizma i traje najčešće od 3 do 7 dana. Simptomi respiratornih infekcija su curenje bistrog sekreta iz nosa ili zapušenost nosa, suvi kašalj prouzrokovan slivanjem sekreta iz nosa, povišena telesna temperatura praćena malaksalošću, glavoboljom, drhtavicom, bolovima u zglobovima i mišićima. Za stomačne infekcije je karakteristično povišena temperatura, bol u stomaku u vidu grčeva, mučnina, povraćanje i proliv“ – ističe Jordanov.

U lečenju virusa najvažnije je mirovati, piti puno tečnosti i unositi vitamine, a veoma važno je znati da se virus ne leči antibioticima.

„U lečenju se uglavnom koristi simptomatska terapija. Daju se uglavnom lekovi za snižavanje telesne temperature, za ublažavanje simptoma zapušenosti nosa, kao i tablete za sisanje koje ublažavaju simptome zapaljenja grla. Kod stomačnih tegoba koriste se lekovi protiv mučnine i probiotski preparati. Neophodno je unositi u organizam čajeve i druge tople napitke, multivitaminske preparate i što više voća. Trebamo jesti pečene jabuke, kuvani krompir, pirinač, šargarepu, dvopek“ – naglašava Jordanov.

Vakcinacija predstavlja najefikasniju meru prevencije protiv virusa gripa.

„Vakcinisane osobe traba da izbegavaju mesta masovnih okupljanja, a vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje nakon davanja vakcine. Takođe, preporučuje se unošenje što više tečnosti, voća bogatog vitaminom C, a isto tako i izbalansirana ishrana bogata vitaminima i mineralima, kao i konstantno provetravanje prostorija. U Domu zdravlja su ove godine utrošene skoro sve obezbeđene doze vakcina, što je znak da pacijenti shvataju njihov značaj“ – zaključio je Jordanov.

 A. Todorov

Foto: Aleksandar Todorov

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Latest comment
  • Оди Др. Николу увек има нешто корисно и практично да се разбере! Саде Ацко по често да га питује! Епа.

Ostavi komentar