Predstavljanje knjige “Iz leksike Dimitrovgrada” autorke Dijane Jelenkov 16. januara u Narodnoj biblioteci “Detko Petrov”

U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu u utorak, 16. januara, biće predstavljena knjiga “Iz leksike Dimitrovgrada” autorke Dijane Jelenkov.

Reč je o radu čiji je glavni deo leksička zbirka koja sadrži oko 2.200 leksema koje su u upotrebi u govoru stanovnika ovog kraja, ali koji takođe daje i osvrt na neke od značajnijih fonetskih, morfološko-tvorbenih i leksičko-semantičkih karakteristika proučavanog govora. Takođe, delo donosi i zanimljivu zbirku tekstova na lokalnom govoru, odnosno zabeležene razgovore sa informatorima koji se ovim govorom služe.

“Delo naslovljeno ‘Iz leksike Dimitrovgrada’ zapravo je u izvesnoj meri dorađen i uobličen master rad, kojim sam 2014. godine završila master studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu”, kaže autorka.

Prema njenim rečima, osnovna ideja rada, u vreme kada je nastajao, bila je da se u okvirima datog studijskog programa student upozna sa principima izrade dijalekatskog rečnika i da i sam sastavi rečnik izabranog govora.

“Ipak, pošto je kod mene interesovanje za proučavanje lokalnog govora u velikoj meri postojalo odranije, rad je na kraju ispao i obimniji i kompleksniji od onoga što se zahtevalo, pa je kao takav već tada imao potencijala da postane i nešto više od studentskog rada”, dodaje ona, i ističe da je rad doživeo da bude pretočen u knjigu tek zahvaljujući podršci i zalaganju Slavka Stojanova, Dimitrovgrađanina koji već dugo živi u Novom Sadu, kao i Ivice Istatkova iz Dimitrovgrada.

Iako je, kaže autorka, u pitanju rad za koji bi se moglo reći da je tek osnova za dalja jezička istraživanja, nada se da će delo biti od značaja kao pokušaj da se sačuva deo leksičkog fonda ovog lokalnog govora, te da će biti interesantno kako za dijalektologe, tako i za sve čitaoce koji se ovim govorom služe i(li) žele da nauče nešto više o njemu.

Početak promocije zakazan je za 18:00 časova.

***

Dijana Jelenkov po struci je master profesor srpskog jezika i književnosti, a od 2016. godine radi kao novinar Internet portala FAR. Bavi se pisanjem poezije i proze, a za svoje radove dobijala je i nagrade, među kojima se kao najznačajnija izdvaja treća nagrada na konkursu za najbolju satiričnu priču u okviru “Nušićijade” u Ivanjici 2015. Koautor je prozno-poetske zbirke “Dodir”. “Iz leksike Dimitrovgrada” je njen prvi objavljen rad iz oblasti dijalektologije.

P. Videnov

Foto: Petar Videnov

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Latest comment
  • Честито на Дики за књигуту, темата е за сва времена, значи све е погодено! 🙂

Ostavi komentar