a
 

Euroregion Nišava: Inicijativa za osnivanje EGTC EUROBALKAN – u petak u Pirotu radni sastanak

Prvi radni sastanak Euroregiona Nišava povodom pokretanja inicijative za osnivanje EGTC EUROBALKAN BG/RU/SRB (Evropsko grupisanje teritorijalne saradnje) biće održan u petak, 19. januara u 12:30 sati, u maloj sali gradske uprave Grada Pirota.

Biće to prilika da se učesnici skupa upoznaju sa Euroregionom Nišava, inicijativom za osnivanje EGTC EUROBALKAN, aktivnostima i budućim planovima.

Kako najavljuju organizatori, 2006. godine uveden je novi pravni instrument za unapređenje prekogranične, transnacionalne i međuregionalne saradnje pod nazivom Evropsko grupisanje za teritorijalnu saradnju (European Grouping of Territorial Cooperation – EGTC). Ovaj institut omogućuva da se, na osnovu registracije euroregiona kao pravnog lica, partneri udružuju radi pružanja zajedničkih usluga bez prethodnog potpisivanja međunarodnih sporazuma.

2018-EGTC-workprogramme

Partneri u okviru EGTC-a mogu biti države članice EU, organi regionalne i lokalne uprave, udruženja i druge institucije u okviru javnog sektora. Poslovi koje obavlja EGTC prevashodno se odnose na implementaciju prekograničnih programa i projekata sufinansiranih od strane Evropske unije kroz EFRR, ESF i Kohezioni fond. Statutom EGTC-a moguće je definisati i dodatne aktivnosti oko kojih se usaglase članovi EGTC-a.

Euroregion Nišava čine  Sofijska oblast i Pirotski upravni okrug sa opštinama članicama: Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica i Bela Palanka iz Srbije i Svoge, Kostinbrod, Božurište, Slivnica, Dragoman i Godeč iz Bugarske. Osnivači su udruženja „Ponišavlje“ iz Pirota i „Nišava“ iz Sofije uz podršku partnerskih organizacija nemačke Fondacije „Hanns Seidel“ – Minhen i Građanske čitaonice „Pirgos“ – Pirot. Okvirni sporazum o formiranju Euroregiona Nišava potpisan je juna 2005. godine, a osnovna misija i ciljevi su podrška i koordinacija programa regionalnog razvoja i institucionalne prekogranične saradnje u duhu tolerantnosti, dobrosusedskih odnosa i prijateljstva između dva naroda.

Moderator sastanka biće Vidojko Panajotović, koordinator Euroregiona Nišava, a nakon uvodonog obraćanja Dragane Tončić, načelnice Pirotskog upravnog okruga, mr Vladana Vasića, gradonačelnika Pirota i Iliana Todorova, oblasnog upravitgelja Sofijske oblasti, prezentaciju o Euroregionu Nišava 2005-2017. i EGTC EUROBALKAN održaće Vladica Tošić, kopredsednik Euroregiona Nišava BG/SRB, predsednik UG Ponišavlje – Pirot i član Izvršnog komiteta AEBR-a.

Nakon plenarne diskusije i donošenja zaključaka, učesnici skupa obići će Omladinski stadion u Pirotu, Gradski bazen i Adrenalin park.

P. Videnov (izvor: Euroregion Nišava)

Foto: Euroregion Nišava

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar