U Bosilegradu se i ove godine pliva za Časni Bogojavljenski krst

Povodom Bogojavljenja, i ove godine mladići Bosilegrada plivaće za Časni krst u reci Dragovištica iznad stare benzinske pumpe.

Na osnovu rasporeda bogosluženja, u petak, 19. januara, u 8:30 sati u Sabornom hramu “Rođenje Presvete Bogorodice” u Bosilegradu služiće se sveta liturgija, a zatim, oko 10:30 časova, ispred ovog hrama biće izvrseno osvećenje vode. Polazak Litije od crkve preko grada do reke Dragovištice, gde će se takmičiti za častni krst je u 10:00 časova.

Osvećenje vode u petak će se vršiti i u hramu “Sveti Arhangel Mihail” u selu Gornja Ljubata u 14:30 sati. U 16:00 časova u crkvi u Bosilegradu je Praznično večernje.

Danas, na Krstovdan, služena je liturgija u bosilegradskoj crkvi, i osvećivana voda u crkvi “Sveti Ilija” u Gornjoj Lisini, kao i u Crkvi “Svetih apostola Pavla i Petra” u selu Božica.

U subotu, na Jovanjdan, biće služena liturgija u Sabornom hramu u Bosilegradu sa početkom u 8:30 časova, kao i večernja služba u 16:00 sati.

B. Ivanov

Foto: Božidar Ivanov

Napisao/la

Божидар Иванов е роден през 1970 година. Макар че икономист по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1998 год. в Центъра за култура „Босилеград” - Радио-телевизия Босилеград, където като журналист и водещ вече 18 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Иванов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-водещ от 1998 до 2016 година, зад когото са наредени часове емисии, интервюта, репортажи... Сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с Радио телевизия Фокус, Телевизия 017 и Българското национално радио. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия, лауреат на значими журналистически признания, участник във всички семинари на BBC и активен участник в опазването на информирането на майчин български език чрез Комисията по информиране при Националния съвет на българското малцинство в Сърбия в първите два състава.

Bez komentara

Ostavi komentar