a
 

Škole u Dimitrovgradu obeležile Savindan

Uz stihove Himne Svetom Savi i muzičko izvođenje poznate pesme Voijslava Ilića o velikom srpskom prosvetitelju i prvom srpskom arhiepiskopu, koje su uz podršku nastavnika muzičke kulture izveli horovi dimitrovgradskih osnovaca i srednjoškolaca, Dan Svetog Save – školska slava, obeležen je danas i u školama u Dimitrovgradu. Svečanostima su prisustvovali učenici i zaposleni, predstavnici lokalne samouprave, građani i gosti, kao i opunomoćeni ministar Generalnog konzulata Republike Bugarske u Nišu Nikolaj Kolev.

Učenicima i nastavnicima Gimnazije „Sv. Kirilo i Metodije“ i prisutnim gostima obratila se direktorka Snežana Simeonov. Čestitajući praznik, Simeonova je između ostalog istakla da je svojim delom Sveti Sava umnogome zadužio mlade naraštaje da slede njegov put, ali i da se sama Gimnazija na neki način nalazi pod okriljem svetaca – ne samo Svetog Save kao velikog prosvetitelja, već i svete braće Kirila i Metodija, čije ime nosi.

Dimitrovgradski srednjoškolci izveli su sadržajan program koji je ukazao na značaj praznika i školske slave, a u kome su prisutnima predstavili lik, životni put i značajnu i svestranu delatnost Svetog Save. Priredba praćena prezentacijom o Savinom životu, kao i muzičkim i glumačkim segmentima, uključila je i prigodan recital.

Prisutne posetioce u Osnovnoj školi „Hristo Botev“ pozdravila je direktorka Katarina Simeonov. Ovom prilikom ona je podsetila na duh svetosavlja kao najbolji vodič svima koji podučavaju i vaspitavaju, a kojima je poželela da pronađu snage u sebi da svoj rad unapređuju i čine ga još kvalitetnijim, te da budu podrška i podstrek onima koji će jednog dana biti osnova za budući razvoj našeg društva.

Simeonova je naglasila i da su ove godine, i pored otežanih uslova za rad u školi postignuti značajni rezultati, pri čemu je posebno istakla uspeh na Međunarodnom likovnom konkursu „Ja crtam“, koji je organizovao Savez učitelja Bugarske u saradnji sa Učiteljskim društvom Niš. Osnovna škola „Hristo Botev“ proglašena je za celokupnog pobednika ovog konkursa kao škola sa najviše nagrađenih radova, a najzaslužnijim nastavnicima i nagrađenim učenicima ovom prilikom su dodeljene zahvalnice i diplome.

Učenici i gosti uživali su u izvođenju hora i recitalu o životu i delu Svetog Save, koji su priredili dimitrovgradski osnovci.

U okviru svečanosti u obe škole sveštenik Siniša Buvač uz prigodan obred presekao je slavski kolač, uz želju da, kako je rekao, iz dana u dan postajemo bolji ljudi, ugledajući se na ličnost i delo Svetog Save i težeći ka znanju bez pokvarenosti i lukavstva, koje je i jedino čisto i istinsko znanje.

Prazničnom priredbom Savindan je obeležen i u izdvojenom odeljenju Osnovne škole „Hristo Botev“ u selu Željuša. Povodom današnjeg praznika osnovce u Željuši posetili su učenici mlađih razreda centralne škole, koji su uživali u druženju i programu koji su za njih pripremili njihovi vršnjaci.

D. Jelenkov

Foto: Slaviša Milanov / Gordana Kostadinović

Bez komentara

Ostavi komentar