Škole u Dimitrovgradu obeležile Savindan

Uz stihove Himne Svetom Savi i muzičko izvođenje poznate pesme Voijslava Ilića o velikom srpskom prosvetitelju i prvom srpskom arhiepiskopu, koje su uz podršku nastavnika muzičke kulture izveli horovi dimitrovgradskih osnovaca i srednjoškolaca, Dan Svetog Save – školska slava, obeležen je danas i u školama u Dimitrovgradu. Svečanostima su prisustvovali učenici i zaposleni, predstavnici lokalne samouprave, građani i gosti, kao i opunomoćeni ministar Generalnog konzulata Republike Bugarske u Nišu Nikolaj Kolev.

Učenicima i nastavnicima Gimnazije „Sv. Kirilo i Metodije“ i prisutnim gostima obratila se direktorka Snežana Simeonov. Čestitajući praznik, Simeonova je između ostalog istakla da je svojim delom Sveti Sava umnogome zadužio mlade naraštaje da slede njegov put, ali i da se sama Gimnazija na neki način nalazi pod okriljem svetaca – ne samo Svetog Save kao velikog prosvetitelja, već i svete braće Kirila i Metodija, čije ime nosi.

Dimitrovgradski srednjoškolci izveli su sadržajan program koji je ukazao na značaj praznika i školske slave, a u kome su prisutnima predstavili lik, životni put i značajnu i svestranu delatnost Svetog Save. Priredba praćena prezentacijom o Savinom životu, kao i muzičkim i glumačkim segmentima, uključila je i prigodan recital.

Prisutne posetioce u Osnovnoj školi „Hristo Botev“ pozdravila je direktorka Katarina Simeonov. Ovom prilikom ona je podsetila na duh svetosavlja kao najbolji vodič svima koji podučavaju i vaspitavaju, a kojima je poželela da pronađu snage u sebi da svoj rad unapređuju i čine ga još kvalitetnijim, te da budu podrška i podstrek onima koji će jednog dana biti osnova za budući razvoj našeg društva.

Simeonova je naglasila i da su ove godine, i pored otežanih uslova za rad u školi postignuti značajni rezultati, pri čemu je posebno istakla uspeh na Međunarodnom likovnom konkursu „Ja crtam“, koji je organizovao Savez učitelja Bugarske u saradnji sa Učiteljskim društvom Niš. Osnovna škola „Hristo Botev“ proglašena je za celokupnog pobednika ovog konkursa kao škola sa najviše nagrađenih radova, a najzaslužnijim nastavnicima i nagrađenim učenicima ovom prilikom su dodeljene zahvalnice i diplome.

Učenici i gosti uživali su u izvođenju hora i recitalu o životu i delu Svetog Save, koji su priredili dimitrovgradski osnovci.

U okviru svečanosti u obe škole sveštenik Siniša Buvač uz prigodan obred presekao je slavski kolač, uz želju da, kako je rekao, iz dana u dan postajemo bolji ljudi, ugledajući se na ličnost i delo Svetog Save i težeći ka znanju bez pokvarenosti i lukavstva, koje je i jedino čisto i istinsko znanje.

Prazničnom priredbom Savindan je obeležen i u izdvojenom odeljenju Osnovne škole „Hristo Botev“ u selu Željuša. Povodom današnjeg praznika osnovce u Željuši posetili su učenici mlađih razreda centralne škole, koji su uživali u druženju i programu koji su za njih pripremili njihovi vršnjaci.

D. Jelenkov

Foto: Slaviša Milanov / Gordana Kostadinović

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar