Ana Brnabić: Radi se projekat gasovoda od Niša do Dimitrovgrada

Snabdevanje gasom preko gasovoda u Bugarskoj za Srbiju je jedan od alternativnih izvora tog energenta i trenutno se radi projekat deonice tog gasovoda od Niša do Dimitrovgrada, a uskoro bi trebalo da počne i izgradnja, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je novinarima kazala da se u skladu sa planom Vlade Srbije sprovodi projekat izgradnje novog gasovoda kojim bi se gas dopremao preko Bugarske, koja postaje gasno čvorište Evrope jer Rusija planira da od 2019. godine ukine transport gasa preko Ukrajine.

Po pisanju današnjeg “Blica”, preduzeće “Južni tok”, koje je formirano zbog projekta izgradnje gasovoda kojim bi se gas dopremao iz Rusije uskoro će biti preimenovano u “Srpski tok” i biće zaduženo za gradnju trase za plavi energent od Bugarske do Srbije.

List je naveo da će se za taj projekat “Srbijagas” zadužiti kratkoročnim kreditom od 15 miliona evra.

Plan je da se iz srpskog čvorišta gas koji prolazi ispod Crnog mora i doprema se preko Bugarske isporučuje i za druge zemlje jugoistočne Evrope jer ukrajinska trasa neće više biti u funkciji.

Procene su da bi izgradnja gasovoda kroz Srbiju koštala nešto više od 100 miliona evra.

Ranije je najavljivano da će novi gasovod s Bugarskom biti dug 150 kilometara i da će se godišnje tom trasom transportovati oko 1,8 milijardi kubika gasa. To treba da bude dvosmerni gasovod, što znači da i Srbija i Bugarska mogu jedna drugoj da isporučuju gas.

Bugarska je za gradnju gasovoda dobila od EU 45 miliona evra, a po pisanju “Blica” za te namene je EU u srpski budžet uplatila 49,7 miliona evra i te pare su na računu Ministarstva finansija.

Izvor: N1

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar