„Caribrodsko veče“ 2018: Domaći proizvodi iz Dimitrovgrada na štandu „Sportsko-turističkog centra“

U okviru „Caribrodske večeri“, koja će i ove godine, po tradiciji, biti održana 14. februara u Beogradu, posetioci će imati priliku i da razgledaju, degustiraju i kupe raznovrsne domaće proizvode, koji će u restoran „Sabor kod Marka“ doputovati upravo iz Dimitrovgrada.

Proizvodi dimitrovgradskih privrednika i preduzetnika biće prezentovani na štandu „Sportsko-turističkog centra Caribrod“, koji na ovaj način po prvi put uzima učešće u organizaciji i realizaciji programa „Caribrodske večeri“. Ideja je, kažu iz „STC Caribrod“, da se ovim putem promoviše rad lokalnih proizvođača, ali i da se svi oni koji žive daleko od svog rodnog kraja, a vuče ih nostalgija ka Dimitrovgradu, uz domaću hranu i piće osete kao kod kuće.

Pored proizvoda Mlekare „Stara planina“, za sada je planirano da se na štandu nađu i proizvodi nekoliko poljoprivrednih gazdinstava: raznovrsne prerađevine od voća i povrća PG „Todor Antov“, domaće rakije PG „Petrov“, kao i domaći med nastao u proizvodnji PG „Nikolov“, pri čemu je ponuda za izlaganje otvorena za sve one koji žele i imaju čime da učestvuju. Proizvode će prezentovati predstavnici „Sportsko-turističkog centra“, koji će takođe predstaviti i promotivni i reklamni materijal „STC Caribrod“. U skladu sa dogovorom, u prezentaciji mogu učestvovati i sami proizvođači.

Za zainteresovane izlagače, kao i Dimitrovgrađane koji bi želeli da prisustvuju „Caribrodskoj večeri“ u Beogradu, „STC Caribrod“ organizuje i besplatan autobuski prevoz.

Za dogovor oko izlaganja proizvoda, prijavu za prevoz, kao i sve dodatne informacije, zainteresovani se mogu javiti lično u „STC Caribrod“, kao i na brojeve telefona 361-124 i 360-873.

D. Jelenkov

Foto: Petar Videnov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar