a
 

Zajedno za slobodne medije: Udruženje Omnibus, Internet Portal FAR i Glas Šumadije

Tri grada koja bi mogla da uđu u udžbenike kao primeri “medijske reforme” koja se u Srbiji sprovodi poslednje tri godine: Pančevo, Dimitrovgrad i Kragujevac.

U sva tri grada nekadašnja javna medijska preduzeća pretvorena su u partijske glasnogovornike, a preostali mediji, ili ugašeni, ili na ivici opstanka, piše portal Glas Šumadije.

I tri redakcije, koje kroz saradnju, umrežavanje svojih medija, misle da mogu građani da budu u centru pažnje, a da profesionalno novinarstvo nije umrlo: Udruženje građana Omnibus, Internet Portal Far i Glas Šumadije. Portali iz Dimitrovgrada i Kragujevca osnovani su kao mediji civilnog sektora, a Omnibus u svom sastavu ima internet radio.

 

Predstavnici ovih medija, na sastanku u Kragujevcu, dogovorili su se o razmeni medijskih sadržaja, otvaranju tema koje su zajedničke ovim sredinama i širenju ideje osnivanja medija lokalne zajednice.

Sastanak u Kragujevcu označio je početak saradnje dva portala i Udruženja Omnibus, a u ovim redakcijama očekuju i šire umrežavanje sličnih medija.

Izvor: Glas Šumadije

Foto: Milana Videnov/ Glas Šumadije

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar